ВМФ с най-висока оценка от европейска акредитация
ВМФ с най-висока оценка от европейска акредитация / DarikNews.bg

Ветеринарномедицинският факултет към Тракийския университет в Стара Загора получи най-високата оценка „пълно одобрение" от Eкспертния съвет към Eвропейския комитет за ветеринарномедицинско образование. Тя се дава за състоянието на образователния процес във факултета и с нея завършва процедурата по първия етап от акредитационния процес, към който се стремят всички 110 ветеринарно медицински учебни заведения в Европа, информира деканът на факултета проф. Михни Люцканов. Вторият етап се отнася до научно-изследователската, развойна и внедрителска дейност.

Безпрепятствена мобилност на кадрите, абсолютно признаване на официалните документи за придобита квалификация-сертефикати и дипломи, без да се полагат допълнителни приравнителни изпити и висок престиж, са конкретните ползи от придобитата европейска акредитация.

„Високият престиж идва от обстоятелството, че ветеринарните факултети, които имат такова общо европейско признание, могат много по-лесно да бъдат осигурявани със студенти от всички краища на света, да реализират различни международни програми и обучения на чужди езици, както и да нямат проблеми с набирането на студенти, докторанти и специализанти", поясни проф. Люцканов.

Европейската оценка е поставена в края на миналата седмица във Виена, а кои специалисти ще се възползват от предимствата й, ще стане известно след като бъде получен официалният доклад.

Процесът по европейска акредитация на ВМФ в Стара Загора започва през 2000 година. През 2009 година експертна група маркира четири недостатъка, сред които липса на технологично оборудване. Със собствени средства и без целева субсидия, ВМФ успява да отстрани забележките, за да се стигне до получаването най-високата оценка от първия акредитационен етап.

От всички 92 висши учебни заведения по ветеринарна медицина в Европа, които членуват в Европейската асоциация за развитие на ветеринарномедицинското образование, само девет имат пълна акредитация.

Във Ветеринарномедицински факултет се обучават 850 студенти, 45 от тях чуждестранни, а 15 се обучават на английски език. През последните 3 години от бюджетните средства за нова техника са инвестирани 3 млн лева.