Висящи кабели ще се режат и в Стара Загора
Висящи кабели ще се режат и в Стара Загора / DarikNews.bg, архив

От днес започва премахването на висящите кабели в няколко града в страната, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Става въпрос за кабели на интернет доставчици и кабелни оператори. Операторите са били предупредени да махнат кабелите, които кръстосват сградите, и да ги направят подземни. Висящи кабели ще се режат и в Стара ЗагораКабели ще се режат във Варна, Русе, Стара Загора, Монтана, Перник и Враца. От Дирецията за национален строителен контрол дават и едномесечен срок на мобилните оператори да премахнат базовите станции, за които няма издадено разрешение за строеж.

"Това е една много важна тема с висящите кабели между блокове, във въздушното пространство. Вие знаете, че още от 2004 година имаме забрана и въвеждане на процедура, по която имаше срок до 2005 година, удължен до 2007 година, всички кабели във въздушното пространство да бъдат премахнати и да бъдат съответно по надлежен ред поставени в подземна инфраструктура", обясни министър Павлова.

Мобилните оператори също могат да попаднат под ударите на ДНСК, ако не узаконят базовите си станции, добави министърът: "Имаме 593, нямат разрешение за строеж и са незаконни. Апелираме към мобилните оператори, за да не останат хората с проблем с достъпа и всички ние, които ползваме мобилни оператори, да нямаме проблем с мрежата и достъпа. Ние апелираме, разбира се, към операторите да разширяват своите мрежи; от друга страна, те трябва да го правят по законния ред. Тук те ще имат възможност в рамките на няколко часа да преустановяват електрозахранването, да премахнат своите антени; съответно за да може да констатира ДНСК, че те са го направили доброволно, в оперативен бърз порядък да им се издадат надлежните документи чрез общината и те да направят законни своите базови станции. Така че да не сме принудени да ги изключваме, тока, по график, каквото би следвало да направим от следващия месец. Имат време".