Видеокамери за три общински обекта в Стара Загора
Видеокамери за три общински обекта в Стара Загора / Dariknews.bg,архив

Да бъдат поставени видеокамери за охрана на Античния форум, общинския пазар и Ромския културно-информационен център в кв.„Лозенец" настояват в предложение до кмета Живко Тодоров служителите от звено "Инспекторат" в общината.  Според инспекторите, тези обекти трябва да бъдат контролирани от специализирана техника, поради специфичните им функции и голямата посещаемост.

През 2013 г. те са извършили множество проверки по отглеждане на животни-компаньони. След извършените промени в „Наредбата за реда и условията за отглеждане на на животни в населените места на Община Стара Загора", бяха определени 14 места - градинки за разходка на кучета, като 4 от тях бяха заградени и оборудвани за целта. Увеличава се броят на новорегистрираните домашни любимци. За 2013 г. те са били 240, докато за 2012 г. са 273, а за 2011 г.- 164. Най-честите констатирани нарушения от служителите са разхождане на кучета без повод, на непозволени за целта места, както и липса на документи за регистрация. По Наредбата за отглеждане на домашни животни за миналата година са издадени 172 акта за административни нарушения. Най-много - 59, са жалбите, сигналите и писмата до Звено „Инспекторат" за отглеждане на домашни животни. Най-често хората сигнализират за разхождане на кучета на непозволени за целта места /детски площадки и паркове/.

През 2013 г. по сигнал до кмета Живко Тодоров, е било обследвано тревожното състояние на римския мост акведукт в местността „Старата кюприя", до Дома на инвалида. Поради естеството на обекта, служителите са пренасочили случая към Министерството на културата за предприемане на мерки за укрепването му.

Миналата година служителите на инспектората са извършили четири проверки относно извършено самонастаняване на общинска земя в с. Преславен и с. Могила, включително разораване на общински пътища от местни земеделци. Имотите са трасирани и освободени, а на нарушителите са съставени актове.

Инспекторите са прекратили извършването на нерегламентирана сеч около река Бедечка, в района на бившия ресторант „Лешника". След намесата им районът е бил почистен, а спрямо извършителите са предприети административни мерки.

След извършена проверка на процеса по окастряне на дърветата в града от служители на звено „Чистота" и отдел „Озеленяване", се въвежда строг контрол на съхраняването на добитата дървесина. Вследствие на това добива е увеличен със 160 куб. м, на стойност около 20 000лв. Вследствие на извършени четири проверки по сигнали за неправомерна сеч в местността „Карасеврия" и кв. Дъбрава, нарушителите са били санкционирани от Държавното горско стопанство. Предприетите мерки по опазване района на парк „М.М. Кусев" включват провеждане на ежедневни обходи от екипи на звено „Инспекторат", общинска полиция и фирма „3 S СОТ".

Звено „Инспекторат" е отработило 67% от всички сигнали подадени към „горещия" телефон от компетентността на общинска администрация.