Вицепрезидентът Марин: България все още не е истински свободна
Вицепрезидентът Марин: България все още не е истински свободна / netinfo

„Съдбата ни е предопределила не лека мисия-разумно и отговорно да ползваме нашата свобода. Чак когато сторим това, ще бъде приключено голямото дело на Освободителната война - истински свободна България. Само когато всеки от нас се чувства свободен, България ще бъде истински свободна!". Това каза в словото си на връх Шипка българският вицепрезидент Ангел Марин.

Представители на местната власт от Казанлъшко, Старозагорско, Габровско, лидерът на СДС Мартин Димитров и  депутати от различни политически сили присъстваха на  тържествения митинг под Паметника на Свободата, посветен на националния празник на страната и 132-та годишнина от Освобождението на България.
Сред гостите бе и военното аташе на Украйна Александър Ромянюк.

В словото си вицепрезидентът Марин припомни, че „свободата не се дарява, не се подарява. Трябва да се извоюва" и призова да „не забравяме, че за нашата свобода хора, българи, руснаци са жертвали живата си. Дългият път на развитието и на освобождението минава през много битки и успехи."

На Шипка Марин бе помолен да коментира и последните два скандала в българския политически живот-ареста на главния секретар на Държавната агенция за българите в чужбина и обвиненията, отправени от министър Дянков към президента Първанов. Вицепрезидентът определи ареста на Стефан Николов "като много неприятно събитие, с негативни последици, което ще урони престижа на институцията „българско гражданство" и на българската държава". Той допълни, че на седмица се отхвърлят по 100-150 молби за българско гражданство заради подправени документи. „ В желанието си да ускоряваме процедурата, не трябва да допускаме такива грешки", каза Марин и допълни, че в момента има около 50 хиляди молби за българско гражданство, които предстои да бъдат разгледани.
Вицепрезидентът недвусмислено заяви, че министърът без портфейл Божидар Димитров пазел аресутвания главен секретар на Държавната агенция за българите в чужбина Стефан Николов.


„Когато един човек иска да се омаскари, той трудно може да бъде спрян". Така Ангел Марин коментира скандала с обвиненията на министъра на финансите срещу президента Георги Първанов. Вицепрезидентът определи случилото се като „прекалено болни амбиции, прекалено голямо желание да бъде в центъра на вниманието".