/ Thinkstock/Getty Images
XIII Маратон „Четяща Стара Загора“, библиотека „Родина", издателство „Сиела“ и Радио Стара Загора ще представят „България за начинаещи : Джаз от сюжети и портрети" от Веселина Седларска днес от 18:00 ч. в Радио Стара Загора.

Журналистът Веселина Седларска изгражда калейдоскоп от портрети и истории, всяка от които илюстрира многоликия и понякога неподдаващ се на обяснения свят на българина. Написана с човеколюбие и с тънко чувства за хумор, книгата „България за начинаещи” отвежда читателя по криволичещите пътеки на българското минало и настояще, за да го запознае с множество странни, забавни, понякога тъжни, но винаги истински сюжети. Веселина Седларска е събрала истории и герои, с които се е сблъсквала в кариерата си на журналист.

Тя разказва за селца, останали непроменени с десетилетия, навлиза в спецификите на журналистиката в късния социализъм, припомня зората на демокрацията и ексцентричните деца на прехода, пише за мечтите на българите през Възраждането и за мечтите на българите сега, за случилото се като по магия българско Съединение и за оцелялата през вековете магия на кукерите. Заглавието на всяка история в книгата е последната дума от предишната, като по тази начин всички сюжети се сливат в красива и чудата плетеница.


Веселина Седларска е журналист от 38 години. Завършила е журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“, специализирала е в САЩ. Работила е в окръжни и областни вестници, в националните всекидневници „Труд“ и „Стандарт“, радио „Свободна Европа“, списание „Тема“.

В момента пише за сайтовете „Клуб Z“ и „Редута“.  Автор на „Сънувах Мисисипи“, „Пасажерите на Ной“ и на психологическия роман „Кладенецът“. Пише политически коментари, хуманитарни есета и кратки статуси, често предизвикващи голяма полемика в социалните мрежи.