Вазов и Смирненски в национална олимпиада
Вазов и Смирненски в национална олимпиада / netinfo

 Дванайсетокласникът Пламен Евгениев от  гимназията с преподаване на чужди езици "Ромен Ролан" в Стара Загора е единственият участник от област Стара Загора в провеждащата се днес в Казанлък национална олимпиада по български език и литература.

В нея участват общо 97  дванайсетокасника от цялата страна. Домакин на проявата е казанлъшката Хуманитарна гимназия “Свети свети Кирил и Методий”.
В продължение на 5 астрономически часа зрелостниците пишат по една от общо три теми:
“Мит и история в “Епопея на забравените” от Иван Вазов, коментар върху “Словото за свободата” в света на чичовците, според откъса от едноименната повест на Иван вазов, както и да обосноват или опровергаят тезата на Атанас Далчев за творчеството на Христо Смирненски: “Идеите, които Смирненски донесе бяха непривични, необходимо бе тия идеи да бъдат облечени във всички известни поетични форми и съвършенства, за да бъдат приети за поезия”.
12-сет членно национално жури ще оценява работите на дванайсетокласниците от цялата страна.
Резултатите ще са ясни до десет дни на ниво Регионални инспекторати.

Всички участници в днешната национална олимпиада по български език и литература, получили оценка “отличен над 5,50” придобиват званието “лауреат на национална олимпиада” и право да се запишат със съответната оценка без изпит във ВУЗ-ове, в които този вид изпити са признати и за приемни.
Всички участници в националното състезание получават и грамоти от МОН.