Важни въпроси на казанлъшката сесия
Важни въпроси на казанлъшката сесия / netinfo

Договор за кредит с фонд „Енергийна ефективност и възобновяеми източници" с поемане на дългосрочен общински дълг за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в казанлъшката Многопрофилна болница , ще дебатират на заседанието си утре общинските съветници на Казанлък. Предложението за този дълг е на кмет на общината Галина Стоянова. Максималният му размер е 500 хиляди лева.
Ако съветниците одобрят кметското предложение, то новият кредит ще е с погасителен план за 60 месеца, с гратисен период на главницата за първите 12 месеца на погасителния период. Кредитът ще се усвоява до 6 месеца от подписването на договора за него и ще се погасява от собствени приходи. Обезпечаването на новия кредит ще е със залог върху настоящите и бъдещи вземания на общината.


Друг важен въпрос, по който се очакват интересни дискусии, е предложението на кмета за избор на нов управител на „ Балканинвест" ООД. Досегашният управител Теменужка Иванова е поискала да бъде освободена от поста, който заемаше дълги години. Предложението на кмета е на нейно място да бъде назначен Петко Карагитлиев- бивш заместник-областен управител. Предложението, за което има вече информация в публичното пространство на Казанлък, събира нееднозначни коментари, част от които са за наличие на конфликт на интереси, предвид семейния бизнес на Карагитлиев.
На заседанието утре своя първи отчет ще депозира и обществения посредник Гинка Щерева.

Сред останалите включени за решения и дебати въпроси са приемането на Общинска програма за младежта, отчет на местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, въпроси, касаещи откриване на процедури за приватизация на общински нежилищни имоти и публични търгове. Съветниците ще трябва да разпределят справедливо и общинската субсидия за футболните клубове на територията на община Казанлък. Предложението на администрацията е 6 от отборите от населените места да получат по 1 750 лева за годината, 60 хиляди лева да са за ФК „ Розова долина", с ангажимента 30% от парите, получени от клуба да се разходват за нуждите на Детско-юношеската школа в града.

На заседанието кметът на Казанлък трябва да отговаря ина 3 въпроса на групата съветници на БСП, свързани с предприети реконструкции в града.