Железник
Железник / община Стара Загора
На безотговорност и вандализъм към подобренията, направени в старозагорския квартал „Железник“ през последните години, стават свидетели живеещите там граждани. Съсипани са детски площадки, палят се пластмасови контейнери за разделно събиране на отпадъци, изтръгнати са млади фиданки и храсти, както и изградените съоръжения за капково напояване. Поставените кошчета за отпадъци по улиците се използват за изхвърляне на домашния боклук.

От Административню бюро „Железник“ сигнализираха за два подпалени през почивните дни пластмасови контейнера за разделно събиране на отпадъци, единият от които в опасна близост до голяма бензиностанция. Въпреки предприетите гасителни действия, те са изгорели изцяло. От фирмата, която ги поддържа, започнаха подмяната им.

Унищожени са голяма част от засадените храсти и дървета. Над 400 фиданки черен бор бяха засадени в залесителни акции, организирани по инициатива на кмета Живко Тодоров преди две години. Още около 150 кедърчета  бяха добавени към озеленяването по-късно. Изтръгнати са и маркучите за капково напояване на зелените островчета, разделящи паркиралите автомобили на новоизградените паркинги. Няма и следа от засадените там цъфтящи и вечнозелени храсти.

Безобразията засягат и новопостроените детски площадки, създадени по реализирания преди няколко години европейски проект за благоустрояване на квартал „Железник“. Те са съсипани от многократни посегателства и от неуместна употреба. На площадките, покрити със специална ударопоглъщаща материя, която позволява най-малките да играят там безопасно, футбол играят юноши, които оставят съоръженията без изградените предпазни огради. През последните години, докато съоръженията бяха все още в поддръжка по проекта, те бяха многократно подновявани от служителите на общината и разрушавани отново.

В един от най-поддържаните и чисти квартали на Стара Загора не липсва и добрият пример, който обаче все още намира малко последователи там. Създадени са кокетни градинки, с много цветя и зеленина, за които хората се грижат с любов.  Някои от тях полагат грижи и за новопосадените фиданки по улиците като ги поливат през летните месеци и пазят от посегателства.

В кв. „Железник" Община Стара Загора изпълни проект, който облагороди инфраструктурата и реши редица проблеми на хората там. Въпреки ежедневните грижи за почистване на улиците и междублоковите пространства в квартала, както и усилията на административното бюро за поддържане на зелените площи и подобряване на средата, живеещите в квартала продължават да рушат и съсипват създаденото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook- https://www.facebook.com/darik.starazagora/