В Стара Загора започнаха тържествата по повод 3 март
В Стара Загора започнаха тържествата по повод 3 март / община Стара Загора

В Стара Загора започаха тържествата по случай Националния празник - 3 март. На площада пред общината се проведе тържествена заря-проверка. Въпреки силния дъжд, ученици от старозагорските училища проведоха факелно шествие, което пристигна от парк „Ал.Стамболийски".

Началникът на гарнизона бригаден генерал Любчо Тодоров поздрави военнослужещите по случай 3 март и прие строя на личния състав, участващ в церемонията.

В тържественото си слово кметът Живко Тодоров отбеляза, че Стара Загора е дала десетки хиляди жертви, пролели кръвта си за идеала и мечтата си за свобода. По думите му, „в Стара Загора сме особено чувствителни и изживяваме 3 март по особен начин - празнуваме, но и прекланяме глави, спомняме си историята, за да не забравяме за петвековните пожарища по родните земи".

„Сега тук е мирно тихо, но земята, върху, която стоим, е станала свидетел на битки и тътени, попила е кръвта на стотици герои , поставили свободата на Отечеството над всичко.

Днес свободата и достойнството на България зависят от всички нас, от усилията ни по демократичен път да защитаваме правата си, да се борим за по-добър и справедлив живот и да изграждаме демокрация от европейски тип", каза още в словото си кметът.

На официалната трибуна присъстваха още народният представител Георги Гьоков, председателят на Общински съвет Стара Загора Емил Христов, областният управител Живка Аладжова, зам.-кметът Иванка Сотирова и командирът на Втора механизирана бригада бриг.ген. Любчо Тодоров.

Изстрелването на червена ракета даде сигнал за начало на тържествената вечерна проверка на личния състав. Със сваляне на шапки и падане на колене участниците в церемонията и присъстващите граждани отдадоха почит на геройски загиналите в боевете за свободата и независимостта на Родината. Техните имена и стихове за празника произнесоха актьорите Ивалин Димитров и Ивелин Керанов.

Войници поднесоха гирлянда на славата на фона на траурния марш на Българската войска ,,Покойници '', след което прозвуча тържествено химна на Република България.

Вечерта завърши с празнични салюти салюти и илюминации.

В церемонията участваха служители на Община Стара Загора, знаменна група, военния духов оркестър и факлоносци на Втора механизирана бригада.

Утре в 10.00 ч. на площада пред общината ще започне ритуалът за издигане на националното знаме на Република България.

Ще бъдат поднесени венци и цветя на паметниците, посветени на проведените важни боеве, по време на Освобождението на Стара Загора.Тържественият ритуал за поднасяне на венци и цветя на Мемориален комплекс "Бранителите на Стара Загора" е с начален час 11.30 ч.

Община Стара Загора осигурява 5 автобуса за желаещите да се качат на връх Шипка по повод отбелязването на Националния празник на Република България на 3 март.

Автобусите са безплатни и са с по 50 места. Те ще тръгнат от площада пред общината в 7.00 ч. на 3 март. Връщането от върха ще бъде в 16.00 ч. Община Стара Загора не носи отговорност за гражданите, пропуснали обратния курс.

На 3 март в 10,30 ч. 2 съчленени автобуса ще тръгнат в 10,30 ч. от площада пред общината за Мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора", където в 11,30 ч. ще започне тържественият ритуал за поднасяне на венци и цветя. Автобусите тръгват обратно от мемориала в 13,00 ч.