/ iStock/Getty Images
Окръжен съд – Стара Загора осъди на първа инстанция мъж, шофирал след употреба на метамфетамин и предизвикал пътно транспортно произшествие с пострадали лица.
 
Наложеното наказание за 26-годишния мъж е шест години и четири месеца лишаване от свобода, което да изтърпи при първоначален „общ“ режим. Съдът го лиши от правото да управлява моторно превозно средство за срок от осем години.
 
Наказателното производство срещу шофьора премина по реда на съкратеното съдебно следствие, като първоначално наложеното му наказание бе намалено с една трета.

 20-годишен загина в катастрофа

Отделно подсъдимият ще търпи и наказание от още шест месеца лишаване от свобода, при първоначален „общ“ режим, тъй като реализираното от него пътно транспортно произшествие е извършено в изпитателния срок по предходното му осъждане за шофиране след употреба на амфетамин и канабис.
 
Пътният инцидент стана в началото на месец май. Мъжът шофирал със скорост от 135 км/ч при допустима 90 км/ч. и навлязъл с управляваното от него моторно превозно средство на обозначена площ, забранена за движение на пътни превозни средства.
 
По този начин причинил смъртта на 18-годишен младеж и тежка и телесна повреда на непълнолетно момче.
 
Катастрофата станал и след употреба на наркотично вещество – метамфетамин.
 
Присъдата подлежи на протестиране и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.
 
Окръжен съд Стара Загора