В РИО-Стара Загора спокойни за дипломите на зрелостниците
В РИО-Стара Загора спокойни за дипломите на зрелостниците / Dariknews.bg, архив

Новият началник на Регионалния инспекторат по образованието в Стара Загора Донка Симеонова не очаква през това лято да има проблем около дипломите на зрелостниците в областта. През миналата година три от големите училища в региона се сблъскаха с проблеми около документите за завършено средно образование и се наложи част от тях да бъдат подменени.

„Не мога да коментирам ситуациите от преди година. Тази година във връзка с държавните зрелостни изпити сме направили съответните комисии, работим по график и смятам, че всеки един от колегите е професионалист.

Провеждаме съвещания с директорите на училищата, в които има зрелостници и би трябвало всичко да бъде в рамките на нормалните дейности. Така учениците, които завършват ще мислят не за административни проблеми, а как да се представят по-добре на изпитите и да продължат образованието си", коментира пред Дарик Донка Симеонова.

Тя допълни, че проверките по проблемите с дипломите от миналата година са приключили. „В гимназията с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан" в момента тече планова проверка, която няма нищо общо с този проблем. След нейното приключване ще бъдат направени и заключенията", обясни Донка Симеонова.

Новият началник на Регионалния инспекторат припомни, че от началото на седмицата тече срокът за подаване на заявления за явяване на държавни зрелостни изпити. Около 2300 са зрелостниците в област Стара Загора, не всички обаче ще бъдат допуснати до тези изпити. Такива през май ще могат да полагат и онези, които по различни причини не са го направили през миналата година.

В началото на май пък започва подаването на заявления от седмокласниците за външно оценяване.