В Районния съд  8 дела срещу хулигани
В Районния съд 8 дела срещу хулигани / netinfo
"От началото на годината до сега в Районния съд са влезли 8 дела за футболно хулиганство.  Прави впечатление, че в Стара Загора има доста съставени актове за спортно хулиганство", каза в предаването “Дарик кафе” председателят на Районния съд в Стара Загора Росен Чиликов.

През 2007 година са внесени 23 броя подобни дела. Всички дела са завършили с осъдително съдебно решение. Санкциите за извършителите на спортно хулиганство са три вида – глоба, забрана за посещение на спортно мероприятие за определен срок и безвъзмезден труд в полза на обществото.

"Тъй като голяма част от нарушителите са във възрастовата граница 18-20 години, това прави по-труден процеса за събираемост на наложените парични санкции, защото тези лица са обикновено без имущество и без трудови възнаграждения", обясни Чиликов. Имало обаче събрани суми от глоби, наложени от съда заради спортно хулиганство.

"Малко са случаите, в които в съдебна зала извършителите се признават за виновни. Хубавото на Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия е, че съдиите могат да ползват като доказателство видеозаписи от спортни прояви, където се вижда в детайли поведението на контретното лице", коментира Чиликов. Видеозаписи са помогнали за решаването на няколко дела срещу спортно хулиганство.

"Прави впечатление, че спортното хулиганство излиза вече извън спортните съоръжение, какъвто е последният случай, когато 56-годишна жена бе съдена заради предизвикване на сбиване след футболна среща", коментира още председателят на Районния съд в Стара Загора.