В Раднево отбелязаха Деня на народните будители
В Раднево отбелязаха Деня на народните будители / Община Раднево

Ученици и учители от Второ основно училище „Свети Паисий Хилендарски" в Раднево отбелязаха Деня на народните будители. Гости на учебното заведение бяха заместник кметът на Община Раднево д-р Евгени Гинев и Гергана Караилиева от дружество „Традиция"

"Богатата ни история и култура е запазила имената на много бележити българи, които с гордост определяме като народни будители. Убеден съм, че вие продължавате тяхното дело, съхранило вечния български дух, вечния стремеж към овладяване на знанието, вечното движение напред. Пожелавам на всички вас, чиято мисия днес е да опазите и съхраните българската духовност, да запазите жив копнежа по нови хоризонти в образoванието и културата. Не спирайте да будите съзнанието на младото поколение, за това какво е наследството, което носим като история, духовност и традиция!", каза в словото си заместник-кметът.

Гостите разгледаха изложба на оръжия и кът посветен на делото на Свети Паисий Хилендарски. Интерес буди ръчно преписаната „История славянобъргарская" от възпитаници на училището.

След това програмата продължи с посещение на тематично подготвените кабинети на децата от четвъртите класове. В ранния следобяд учениците поднесоха цветя пред паметника Свети Иван Рилски и посетиха архитектурния парк „Нов живот за миналото".