В община Николаево доволни от програма „Сигурност”
В община Николаево доволни от програма „Сигурност” / Община Николаево

32 безработни лица са назначени на работа в община Николаево по създадената от правителството програма „Сигурност". Безработните се назначават на длъжност „„Пазач - сътрудник по опазване на обществения ред". Техен работодател е областният управител, договорите са за по осем месеца, а трудовото им възнаграждение е 340 лева.

От 16 юли на работа в община Николаево по тази програма са назначени 22-а души. Още шест са започнали работа на 21 юли. До края на месеца работа по програмата ще започнат още 4-а. Техните документи са готови, предстои им да поемат задълженията си. 20 от назначените работят в град Николаево, останалите са разпределени в другите селища на територията на общината.

Назначените безработни са преминали през сериозни проверки, били са подложени на психо тест, задължително е и представянето на свидетелство за съдимост. „Задълженията им са ограничени, те правят обходи и ако забележат нещо трбява да сигнализират или на телефон 112, или директно в полицията или общината. Работят на две смени по двама души", коментира пред Дарик заместник кметът Петя Гангалова.

„Ние като общинско ръководство сме доволни от тази програма. Тя обезпечава заетостта в общината, нещо, което при нас е сериозен проблем, тъй като сме с най-висока безработица в региона. Има и предпоставки за кражби - както от домовете, така и на селскостопанска продукция. И въпреки ограничените правомощия на тези хора е добре, че съществува подобна възможност", допълни още заместник кметът на община Николаево.

Програма „Сигурност" е на Министерството на труда и социалната политика и се реализира в сътрудничество с Министерството на вътрешните работи. На регионално ниво се осъществява съвместно между Областна администрация, ОДМВР и Дирекция „Бюро по труда" - Стара Загора.

В страната през 2014 г. по програмата ще се разкрият 5 000 работни места. В област Стара Загора назначените лица, регистрирани в Бюрата по труда, ще са общо 200.