/ iStock/Getty Images
Международният ден на жените мотористи ще се проведе за първи път едновременно в три града – София, Стара Загора и Шумен.

Международният ден на жените мотористи се отбелязва в световен мащаб вече 15 години подред. Идеята за него принадлежи на Вики Грей от Канада. Денят на дамите с мотори е признат и от Световната мотоциклетна федерация (FIM).

Първият международен ден на жените-мотористи се провежда на 4 май 2007 година в Канада, където 14% от дамите карат мотори. Празникът добива глобална популярност, като в него се включват любителки на двуколесните от САЩ, Канада, Европа и Австралия. През 2010 част от инициативата стават и мотористките в Южна Африка.

Денят се организира от жени мотористи по цял свят първата събота на месец май всяка година. На този ден всички жени мотористи се качват на моторите си и… просто карат.

Това е и мотото на празника- „Просто карайте“!

В България празникът ще се отбележи на 1 май. В събитието ще се включат всички видове мотоциклети: чопъри, спортни, туристически, триколки, горски и извъншосейни. Участничките са от всякакви възрастови групи, каращи по всякакви терени.

На този ден дамите с мотори ще дадат своя принос за увеличаване  броя на жените, които карат, ще се включат в глобалната култура на мотоциклетизма и ще подпомогнат за преодоляването на различия и стереотипи сред обществото, свързани с жените на две колела.

В София празникът започва в 10:00 часа, Националния исторически музей; в Стара Загора: 12.00 часа, паркинга на Метро; в Шумен: 10:00 часа., ОМВ Шумен.

За България, празникът се организира от Сдружение на Жените Мотористи „Lady Bikers MPowered България“ и партньори.