В Казанлък започват дните на тракийските царе
В Казанлък започват дните на тракийските царе / netinfo
Археологът Мария Чичекова е носител на тазгодишната награда на името на траколога професор Александър Фол.

Наградата бе учредена миналата година, по време на вторите празници на тракийската култура в Казанлък. Първият носител на наградата е археологът Георги Китов.

Мария Чичекова получава призаза дългогодишната си работа по проучване на древния тракийски град Севтополис, извършена в периода 1948-54 година.

Тя е сред членовете на екипа, с ръководител професор Димитър Димитров, които откриват и проучват древната столица на траките през петдесетте години на миналия век.

Наградата на един от доайените на българската археология, каквато е Мария Чичекова ще й бъде връчена по време на откриването на националната научна конференция на тема ”Проблеми на тракийската култура”.

Форумът е първата проява от откриващите се утре / 31-ви август/в Казанлък Трети празници в Долината на тракийските царе.

По време на двудневния национален форум лектори ще са професорите Иван Мароазов и Николай Овчаров, археологът д-р Георги Китов, експерти, работещи по проблемите на тракийската култура.

Акцент във форума е участието на археолози и траколози от Института за траколожки изследвания в турския град Одрин.

Амбицията на организаторите на конференцията – Историческия музей “Искра” и община Казанлък е форумът да се стане международен.

В рамките на дните на тракийските царе в залите на Музей -галерията в Казанлък се открива изложба с експонати от фонда на Националния археологически музей- непоказвани в Казанлък предмети от древния Севтополис, открити по време на неговото първо проучване през 1948-54 година.

Сред тях са: прочутата ловна змия, златни накити от тракийския град, тракийска гръцка керамика.

В рамките на тридневните празници в Долината на тракийските царе ще се открие пленер по живопис. Запазена марка на празниците са и спектаклите, пресъздаващи моменти от тракийската култура- “Тракийски легенди” и “Почитане на свещения покровител”. Втория спектакъл се играе на открито, пред храма на Севт Трети в могилата Голямата Косматка.

Запазена марка на празниците е и атрактивното Боди арт шоу.

За първи пътще се проведе и нощ на татусите.