В Казанлък не избраха нов омбудсман
В Казанлък не избраха нов омбудсман / Деляна Бобева

Няма избран нов омбудсман на Казанлък след днешното заседание на Общинския съвет на града.
С тайно гласуване нито една от двете кандидатки за поста- досегашният омбудсман Катя Киликчиева и конкурентката й Гинка Щерева, не получиха нужния брой гласове- 2/ 3 от гласовете на целия състав на местния парламент на Казанлък. За избора на който и да е от двамата претенденти бяха нужни 25 гласа.
Киликичева е първият омбудсман на Казанлък, избрана преди 5 години. Преди това бе два мандата и половина секретар на общинската администрация. Щерева идва от неправителствения сектор и частния бизнес.
След гласуването председателят на Временната комисия за избор на обществен посредник на Казанлък Радиана Стефанова - председател на групата на ГЕРБ в Общинския съвет на Казанлък обяви резултатите.
От гласувалите 33 -ма съветника, 20 гласа получи Гинка Щерева, 7 - за Катя Киликчиева и 6 недействителни бюлетини.
Този резултат не позволява да бъде избран нов обществен посредник на Казанлък. До избора на нов продължава мандата на досегашния. До месец трябва да бъде обявена нова процедура за избор на обществен посредник на Казанлък.
Кандидатите за омбудсман трябва да имат висше образование, познания по местно самоуправление и да не са политически обвързани.