В библиотеката през юли
В библиотеката през юли / Dariknews.bg,архив

Програма на юрските събития в Регионалната библиотека "З.Княжески":

2 юли 2014 (сряда) от 18.00 ч.

РБ „Захарий Княжески", зала първи етаж

Среща разговор с проф. Румен Стоянов и представяне на книгите му „Динозавърски спомени" (мемоари) и „Злак" (поезия), водещ: Йордан Атанасов.
Румен Стоянов е поет, преводач, публицист, дипломат, преподавател. Професор в СУ „Св. Климент Охридски", Катедра испанистика и португалистика. Работил е като културно аташе в посолствата ни в Мексико и Бразилия. Преподавал е български език в Мексиканския автономен университет. „Доктор хонорис кауза" е на два бразилски университета. Общо 18 години е живял и работил в Латинска Америка.

Превел е книги на редица писатели и поети, сред които: Гарсия Маркес („Сто години самота"), Хулио Кортасар, Хорхе Луис Борхес, Алехо Карпентиер, Блас де Отеро и др. С много от тях се познава лично, има богата кореспонденция и предстои да излезе книга с писма, документи и снимки от познанството му с тези големи личности.

Румен Стоянов е автор на над 20 книги на български език. Съставител на 30 антологии с поезия и проза. Негови произведения са отпечатвани в редица литературни издания в Латинска Америка и Европа.
Роден е през 1941 г. в с. Драганово, Великотърновско. Завършва испанска филология в университета в Хавана, Куба.


11 юли 2014 г. (петък) от 10.00 часа
РБ „Захарий Княжески", зала първи етаж
Среща с колеги библиотекари от Москва, Русия. Обмен на добри практики.

Изложби:
Изложба „Избрани страници", посветена на 60 години от създаването на Регионална библиотека „Захарий Княжески". Парк „5 октомври"

Изложба „На читателите..." - книги с автографи, фотографии и документи от фонда на Регионална библиотека „Захарий Княжески". Посветена на 60 години от създаването библиотеката.

Фотоизложба „Високи Хималаи - мечта отвъд долините", посветена на 30 години от първото изкачване на българи на Еверест. Автори: Румен Воденичаров, Мирослав Маладжиков, Иван Мутафов.

Фотоизложба „Национални паркове на САЩ". Предоставена от Посолството на САЩ по повод 100-годишнината от кончината на Джон Мюр, основател на Национална паркова система на САЩ и Сиера клуб, един от най-влиятелните природозащитници, естественици и хуманисти и във връзка с 4 юли - Национален празник на САЩ, Ден на независимостта.