/ netinfo
10 904 са разгледаните дела от Районен съд Стара Загора през изминалата година. В тримесечен срок са приключили 90% от общо свършените дела, несвършените са 1 161 броя. Анализът показва, че резултатите са много добри, въпреки сериозната натовареност на съдиите, която е над средната за страната-51 дела месечно, отчете председателят на Районния съд Милена Колева. Висока оценка на резултатите дали и членове на ВСС, които присъствали на отчетното събрание на съда, което се проведе в средата на месец февруари.
 
В Старозагорско телефонни измамници прибраха 130 180 лева от началото на годината

От съда отчитат двойно повече дела за измама по телефона, заведени през изминалата година -15, при осем за 2017 година. Делата са срещу т. нар. куриери в телефонните измами, като най-крупната причинена вреда на едно измамено лице е 10 000 лева, а спрямо четирима потърпевши от ало престъпниците-17 749 лева.

Миналата година са постановени общо12 влезли в сила съдебни акта, три дела още не са приключили. Сред осъдените е една жена заради участието й в телефонна измама. Десет от издадените присъди на т.нар. „мулета” били условни, а двама са с ефективни наказания.
 
Възрастна жена хвърли торба с пари и злато на измамници

16 са делата за обида и клевета
, заведени през изминалата година в Районния съд. Техният брой се увеличил значително в последните две години-през 2016 година те били едва три на брой, а през 2017 година-8. „Отделът по сигурност към ФБ е осигурил специален портал за комуникация със съдебните органи и вече не е нужно да изпращаме съдебни поръчки до няколко държави.

Мним лекар отмъкна 4 400 лева от казанлъчанка

Сега имаме възможност за директна връзка и отговор затова от кой IP адрес е изпратено съобщението, къде се намира той в пространството-информация, която е важна за установяване на лицето, което стои зад даден профил в социалните мрежи”, обясни съдия Дарина Стоянова.
 
През изминалата година се наблюдава и завишение броя на делата по Закона за домашно насилие. Основно насилниците са мъже, макар че две от делата били заведени по молба от представители на силния пол. Те се оплакали от психическо насилие, но и в двата случая молбите са отхвърлени.