Учредиха комитет за отбелязване на годишнината от Старозагорското въстание
Учредиха комитет за отбелязване на годишнината от Старозагорското въстание / Областна администрация Стара Загора

Учредиха Инициативен комитет за отбелязване на 140-годишнината от Старозагорското въстание.

На първата среща присъстваха представители на различни институции и организации - Община Стара Загора, Регионалния исторически музей, Регионална библиотека „Захари Княжески", Тракийския университет, Драматичния театър „Гео Милев", Втора механизирана бригада, Старозагорската митрополия, вестник „Национална бизнес поща", клуб „Традиция", Тракийско дружество „Одринска епопея", Български младежки клуб. Инициативният комитет е отворен и за други желаещи да се включат в него.

Участниците в инициативата се обединиха около няколко идеи за честване на Старозагорското въстание. Една от тях е да се направи историческа възстановка на момент от въстанието и шествие до Чадър могила, където на 16 срещу 17 септември е обявено началото на бунта. Провеждане на ученически конкурс, посветен на темата и подготвяне на изложба с документи и снимки са сред другите идеи за отбелязване на паметното историческо събитие.

Заместник - областният управител Мариана Кръстева предложи комитетът да се събере отново след месец. Тогава неговите членове ще дадат конкретните си предложения и ще приемат обобщен план за централното и съпътстващите събития, с които ще бъде отбелязана 140-ата годишнина от Старозагорското въстание.