Търсят съкровище за Нощта на учените
Търсят съкровище за Нощта на учените / netinfo
Учените не са сурови и безинтересни хора, макар че са чели много и че знаят доста и боравят със сложни термини. До този извод ще стигне всеки, който се включи в Нощта на учените, обявена за 28-ми септември.

Организатори на атрактивната проява, подкрепена от община Стара Загора са Тракийски университет и Департамент за информация и повишаване квалификацията на учителите, Регионален исторически музей, Регионална библиотека “Захарий Княжески”, Народна астрономическа обсерватория "Юрий Гагарин" и Съюз на учените в Стара Загора.

Проявата ще бъде посветена на историята и археологията и цели да привлече младите хора към науката. Нощ на учените ще има в над 300 европейски градове, а в тази в Стара Загора се очаква да се включат над 150 деца и ученици, обясни Галя Кожухарова - ръководител на Департамента.

Предвидено е представянето на изложба за детски рисунки на тема “Нарисувай учен” , фотоизложба от археоастрономически експедиции и фотоизложба на известни археолози. Те могат да се видят в Регионалната библиотека “Захарий Княжески”.

Обсерваторията ще участва в Нощта на учените в качеството на дългогодишен център по археоастрономически изследвания освен с изложба с проучени обекти за последните близо 28 години, но и със забавна астроигра.

Освен това състезание за Нощта на учените ще има и друго. Играта “Открий съкровището” ще е една от атракциите. Тя е свързана с най-новия открит археологически паметник в Стара Загора -надписът върху камък на Ирина и Константин, който е уникален паметник. Според правилата на играта, в която ще се включат два отбора от по петима представители, на различни места ще бъдат скрити в цилиндри оформени като свитъци части от този надпис, който трябва да бъде сглобен, обясни Георги Илиев от Регионалния исторически музей. Играта има и опознавателен характер.

Интересно ще е и посещението в реставраторско ателие, където децата ще могат да се запознаят с технологията по възстановяване на старинни предмети и съдове. В програмата за Нощта на учените са предвидени тур по историко-културните забележителности в Стара Загора, викотрина, ателие на младите таланти, и среща с археолози.

Финалната проява е музикално-увеселително парти с участието на учени и публика.

Нощта на учените, която ще се провежда за втори път в Стара Загора, се организира по проект “Учените като водачи към славата на древната Европа”. Посланията на европейската комисия тази година са - "Учените са между нас" и "Европа полага грижи за своите учени".

В проекта участват общо 5 български университета.