Търсят пари за ромска махала
Търсят пари за ромска махала / DarikNews.bg, архив

Незаконните ромски постройки в Мъглиж, намиращи се извън регулация и върху частни имоти, близо до пътя София - Бургас, бяха премахнати преди близо два месеца.

От мъглижката общинска администрация са категорични, че решаването на жилищния въпрос, е от изключителна важност. Той обаче се бави заради тромавите разговори с различни организации и фондации. Общината търси начини и за финансиране на временните жилища за ромите. Вече има изготвен проект за около 2 млн. лева, а документът е бил представен преди седмица в Будапеща на представители от фондация „Сорос". Средства могат да се осигурят и по т. нар. Норвежка програма.

Имаме идея да направим квартал с оборотни жилища, коментира кметът Господин Господинов. На урегулиран терен са осигурени 44 парцела, които могат да се застроят с постройки, тип контейнери. Ромите, настанени временно там, ще заплащат символичен наем. Контейнерите разполагат с кухня, хол, баня, тоалетна, имат даже и климатик. „Да не забравяме, че това са хора извън закона, но ние по всякакъв начин ще се постараем да осигурим възможност за настаняването им", убеден е кметът Господинов.

32 къщи в ромската махала в Мъглиж бяха съборени в края на септември. Почти половината от жителите в общината са от ромски произход.