Тунелът под Шипка е сред приоритетите на правителството
Тунелът под Шипка е сред приоритетите на правителството / Dariknews.bg

Изграждането на 3,5-километровия тунел под Шипка е част от приоритетния индикативен списък заедно с автомагистралите "Струма" и "Хемус" и пътищата Видин-Монтана и Калотина-София. Това потвърди в Стара Загора регионалният министър Десислава Терзиева. Тя подчерта, че политиката на държавата по този важен за региона въпрос не е сменена. "Драма няма. В момента се работи по върнатата от ЕК апликационна форма и тя ще бъде внесена отново догодина". Предстои и работата по отчуждаването на земи заради изграждането на четирилентов път от АМ "Тракия". Има проектна готовност и индикативната стойност за пътя е 10 млн. лева, а според министър Терзиева той ще бъде започнат при наличието на бюджетни възможности.

С проекти по ОП "Регионално развитие" за над 57 млн. лева Община Стара Загора е отличник в областта. Следват я община Казанлък, Тракийския университет, Раднево и Чирпан. В процес на изпълнение за Старозагорска област са проекти за повече от 80 млн. лева, а общата стойност на инвестициите е за над 118 млн. лева.

Водопроводът в квартал „К.Ганчев" ще бъде подменен, успоредно с изграждането на канализацията, което вече започна. Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева е поела ангажимента по време на среща с кмета Живко Тодоров и областния управител Живка Аладжова.С изпълнението на 4 км. канализационна мрежа ще бъде изцяло завършена канализацията на кв. „Кольо Ганчев" в изпълнявания от Община Стара Загора Воден проект на стойност близо 3,5 млн.лв. Изграждането започна в началото на месец октомври. Министър Терзиева е обещала строителните дейности за новия водопровод да започнат в началото на следващата година.

Министър Терзиева определи състоянието на пътищата в областта като задоволително и обеща, че има предвидени пари за закърпване на пътя Раднево-Нова Загора, а до края на 2016 той ще бъде рехабилитиран. През пролетта стартира и ремонт на надлеза на Николаево.

Утре министър Десислава Терзиева и кметът на Стара Загора Живко Тодоров ще открият в зала „П.Р.Славейков" от 9.30 часа Годишната конференция за представяне на напредъка по изпълнение на оперативна програма „Регионално развитие".