Туберкулозата настъпва към Старозагорско!
Туберкулозата настъпва към Старозагорско! / netinfo
Броят на туберкулозно болните в Старозагорска област от началото на годината рязко се увеличава.Почти всеки ден постъпва по един нов пациент, всички легла в Областния диспансер за белодробни заболявания са заети, съобщи управителят на лечебното заведение д-р Любомир Любенов.В момента се лекуват 39 пациенти с белодробна форма на туберкулоза.

Тази година Световната здравна организация ще отбележи световния ден за борба с туберкулозата на 24 март.

Заболяването поразява по-често мъжете, хората с основно образование и с доходи,по-ниски от минималната работна заплата за страната. Все по-разпространено е безсимптомното протичане на туберкулозата,което затруднява нейното откриване , дори от специалисти по белодробни болести.

Нивото на туберкулоза в България е 40 болни на всеки 100 хил. души от населението.В световната класация страната ни попада във втора рискова група за заболяването,пред нас са най-бедните страни от Африка и Азия,Румъния и Русия, допълни д-р Любенов.

Д-р Любенов съобщи,че не е запознат с резултатите от проведения скрининг на белодробните заболявания в Старозагорска област.Предложената помощ от лекарите в Тубдиспансера по време на изследванията е била отхвърлена.По неговите наблюдения, Старозагорска област има “уникална характеристика на хроничните белодробни заболявания,особено на Хроничната обструктивна белодробна болест/ХОББ/ “.Това се дължи на въздействието на рисковите производства в региона и на многократните обгазявания.