Тротоар съсипа антична могила в кв. Железник
Тротоар съсипа антична могила в кв. Железник / DarikNews.bg

Багери разрушиха антична могила в старозагорския квартал „Железник". Пръстта на надгробното съоръжение е свалена частично от машините, които правели тротоар на ул. „Загорка" по проекта за благоустрояване на жилищния комплес по оперативна програма „Регионално развитие".

Сигналът е подаден в Регионалния исторически музей от живеещи в квартала граждани, съобщи директорът Светла Димитрова. Нарушението е констатирано намясто от специалист. Строителната техника е свалила част от периферията на могилата, но до гробно съоръжение не е достигнала, уточни Димитрова.

Тъй като музеят е стопанин само на движимото историческо наследство, Светла Димитрова е подала информация в Общината, чийто ангажимент е опазването на недвижимите паметници.

„При изпълнението на проекта частично е засегната могилката. Отнета е малко пръст. Няма щети, поне визуално не се вижда да има такива. Ще сформираме комисия с проектанта, с представител на музея, с надзорната фирма, с наши представители, и ще се предложи вероятно тротоарът да бъде стеснен", коментира зам.-кметът, който отговаря за строителството и е ръководилел на проекта Янчо Калоянов.

Могилата е обявена за паметник на културата от национално значение с постановление на МС от 21 октомври 1962 година, а през 1993 година е включена в националната археологическа карта, уточни Светла Димитрова.

Въпреки че не са я проучили, археолозите са сигурни, че е от античния период. Не е ясно обаче, дали е тракийска или римска.

Навлизането с машини там е абсолютно забранено, тъй като имат охранителна зона. Историците недоумяват защо общинският проект за облагородяване на средата в квартала не бил съгласуван с тях.

Проектът за облагородяване на кв. Железник е на стойност 6,8 млн. лв. Заради административни грешки и пропуски обаче, той се оскъпи с 300 000 лв., които общината плаща от собствената си хазна.