Тримата задържани от ДАНС остават в ареста
Тримата задържани от ДАНС остават в ареста / Dariknews.bg

Тримата мъже, задържани с голямо количество наркотици в казанлъшкото село Бузовград в началото на тази седмица при акция на ДАНС остават в ареста. Това постанови днес Окръжният съд в Стара Загора. Мярката може да бъде обжалвана с частна жалба пред Апелативния съд в Пловдив. Ако това се случи, делото ще бъде на 19 август, вторник.

51-годишният Иван Иванов, 48-годишният Радико Петров и 50-годишният Михаил Минев са заловени от полицаите от ДАНС в къщата на Михаил в село Бузовград. На мястото са намерени близо 113 кг наркотик под формата на таблетки. Стойността на иззетата дрога е над 3 милиона лева.

Пред съда единственият от тримата задържани, който не е дал обяснение на полицаите - Радико Петров заяви, че се познавал бегло с Михаил Минев, но бил добър приятел с Иван Иванов. Именно последният му се обадил с молба да отидат до Бузовград да приберат някакъв багаж. За целта Радико Петров трябвало да осигури празни кашони. Когато пристигнали на мястото станало ясно, че таблетките първо трябва да бъдат разпределени в по-малки пакети от 190 грама.

"Не знаех какво има в чувалите, не преброих и колко са. Бяха черни, не знам и как са се озовали в къщата на Михаил. Когато ги отвориха видях че има по-малки пакети с таблетки с определена миризма. Притесних се, че ще ни отнеме много време, а бях предупредил, че ще се прибера рано. Час след като започнахме дойдоха полицаите", разказа Радико Петров. Той допълни, че не знае и чия е везната намерена на местопрестъплението.

Останалите двама обвиняеми също не обясниха от къде са се появили чувалите с наркотика. Разследващите обаче са установили, че те са престояли вкъщата на Михаил Минев цяла година. Първоначално дрогата била съхранявана в гаража му, а след това преместена в таванско помещение. "Не знаех какво има в чувалите. Няколко пъти питах дали няма да си ги приберат, получих отговор, че когато дойде време ще ми се обадят".

Адвокатите и на тримата поискаха налагането на по-лека мярка - домашен арест. Защитникът на Иван Иванов като доказателство и телково решение, издадено от МБАЛ Проф д-р Стоян Киркович за 80% инвалидност на клиента му. Прокуратурата обаче настоя и тримата да останат в ареста и искането бе уважено с мотива, че извършеното деяние е с висока обществена опасност, количеството на наркотиците е в големи размери, а стойността им надвишава 70 минимални работни заплати. Налице са и всички доказателства, че тримата обвиняеми могат да се укрият или извършат друго престъпление.

На задържаните са повдигнати обвинения по член 354 от наказателния кодекс за притежание, преработка, придобиване и разпространение на наркотични вещества в големи и особено големи размери. Предвиденото наказание е лишаване от свобода от три до 12 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева.