Трима ученици от областта с Национални дипломи
Трима ученици от областта с Национални дипломи / Пресцентър РИО

Трима ученици от област Стара Загора, завършили средно образование през учебната 2013/2014г., получиха почетно отличие „Национална диплома". Това са Биляна Господинова (Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски") и Даниел Любомиров (Гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан") от Стара Загора и Катерина Найденова (Природо-математическа гимназия „Никола Обрешков") от Казанлък.

„Постиженията на удостоените оставят трайна диря на трудолюбието и всеотдайността не само в учебните заведения, те са пример за амбиция и постоянство, заразяващи възпитаниците на своите училища", каза началникът на Регионалния инспекторат по образованието в Стара Загора Донка Симеонова.

Симеонова връчи националните дипломи на Биляна Господинова, която през учебната 2013/2014 год. зае трето място на Националното състезание по счетоводство и на златната медалистка от Международната олимпиада по физика в Дания и лауреат от Национална олимпиада по физика и астрономия Катерина Найденова.

Даниел, спечелил второ място на Националната олимпиада по немски език, ще получи своята Национална диплома в края на м. август, тъй като отсъства от страната. На връчването дойдоха родители на удостоените с почетното отличие, техни учители, приятели и експерти от РИО на МОН.

23 са общо учениците от България, получили почетно отличие "Национална диплома". От тях 10 зрелостници са от София, 3 от Варна, 2 от Плевен, по 1 от Благоевград, Враца, Кюстендил, Русе и Ямбол.

Отличието "Национална диплома" на Министерството на образованието и науката е почетно и има морална стойност. То се присъжда за постигнат общ успех от дипломата за средно образование отличен 6,00, както и едно или повече отличия, получени от учениците в 11 или в 12 клас от национални или международни олимпиади, състезания и конкурси в областта на науката, технологиите и изкуствата, състезания в областта на спорта.

"Национална диплома" се издава на ученици в годината на завършване на средното образование на основание заповед за съответната година на министъра на образованието и науката.