/ Библиотека Родина
Трима детски писатели с номинации за наградата „Бисерче вълшебно” гостуват на „Четяща Стара Загора” - Кристина Славкова, Момчил Коритаров и Севдалин Генов.

С атрактивно заглавие е първата детска книжка, която екипът на Библиотека „Родина” ще представи на почитателите на четенето в старозагорски училища днес и утре. Книгата на Кристина Славкова е озаглавена „История с две въшки” и е дебют за своята авторка.

детски книжки
Библиотека Родина

Младата Кристина Славкова е завършила магистратура в Националната художествена академия по специалността „Книга и печатна графика”. Работи в сферата на графичния дизайн, книжното оформление, илюстрациите за деца и комиксите. Може да се похвали с много реализирани проекти за оформление на детски книги. „История с две въшки” е номинирана за наградата „Бисерче вълшебно” в категория „Изследователи” (2019).

Започва международен студентски фестивал

Премиерата на първата книга на спортния журналист Момчил Коритаров също ще се състои в Стара . В римуваната съвременна приказка „Софѝя и хвърчащото креватче” се разказва за малко момиченце и нощните му приключения. Приказката съчетава полезното с приятното, тъй като са включени названия и забележителности на много страни и техните столици.

Момчил Коритаров е възпитаник на Девета френска гимназия „Алфонс дьо Ламартин” и на СУ „Св. Климент Охридски”, където е завършил психология, междувременно работи като спортен журналист. Много затрогващо е решението му всички приходи от продажбата на „Софѝя и хвърчащото креватче” да се дарят на болницата „Света София”, където специализиран екип се грижи за лечението и рехабилитацията на деца с церебрална парализа и невромускулни увреждания. Момчил Коритаров ще участва в кулминационните два дни на 14-ия Маратон на четенето - 23-ти и 24-и април.

Специален гост по случай 23-ти април - Международен ден на книгата и авторското право, е утвърденият и популярен детски автор Севдалин Генов. Той ще представи новото си заглавие „Лети, лети... слон”. Генов е завършил славянска филология в СУ „Св. Климент Охридски”, работил е като редактор в БНТ и като преподавател в НБУ. Автор е на книги със стихотворения и приказки, сценарист на многобройни телевизионни предавания и поредици за деца.

детски книжки
Библиотека Родина

„Бисерче вълшебно” е единственият приз, който се дава от деца, тъй като според регламента на организатора - Фондация в обществена полза „Детски книги”, могат да гласуват само подрастващи от 5 до 16-годишна възраст. Срокът за гласуването е до полунощ на 15 април на сайта на фондацията.