Три претоварни станции в Старозагорско за битови отпадъци
Три претоварни станции в Старозагорско за битови отпадъци / DarikNews.bg

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова е одобрилa предложението на Регионалното сдружение на общините за три претоварни станции в бъдещото регионално депо за битови отпадъци край старозагорското село Ракитница.

“Получихме съгласието на министър Караджова да изградим претоварни станции в Казанлък, Гурково и Гълъбово, с което няма да се надвиши сумата, която се отпуска по ОП “Околна среда”, заяви зам. кметът на Община Стара Загора Белчо Белчев.

В Казанлък ще бъде изградена и площадка за открито компостиране на отпадъци, но в Гурково и Гълъбово няма да се изграждат подобни съоръжения, защото това ще оскъпи проекта.

Белчо Белчев уточни и причината, поради която се забавя изготвянето на идейния проект за депото.

“Датският консултант представи сума, която е малко повече от 54 милиона лева. Това е с 2 милиона повече от парите, които се отпускат по програмата. Въпреки това получихме уверението на на министър Караджова, че министерството на околната среда и водите ще осигури въпросните 2 милиона лева”, обясни зам. кметът Белчо Белчев.

До 45 дни трябва да бъде готов идейният проект, а до края на годината следва и неговото одобрение.

Предстои обаче да се реши въпросът с кредитната линия по проекта. Финансирането първоначално ще се осъществи чрез заем за цялата сума, за който Общината ще кандидатства пред Европейската банка за развитие. Има условие 5% от средствата да бъдат осигурени от общините. Това означава, че местните администрации трябва да отпуснат по 2.5 милиона лева.

“Все още не сме взели решение как ще се определи коя община колко пари ще трябва да отпусне”, уточни още Белчев.