Три гроба с човешки останки и монети - находки край Оструша
Три гроба с човешки останки и монети - находки край Оструша / Прес ТВ

Три гроба на дълбочина от 1,70 см. - 2 метра са били открити в южната периферия на могилата Оструша край Казанлък, при спасителни разкопки през есента на 2015 година, ръководени от археоложката от БАН Диана Димитрова. В два от тях са открити запазени масивни човешки кости, а в третия гроб са открити останките на човек, след кремация. Това каза  за Дарик  Миглена Първин от Исторически музей „Искра" в Казанлък, ручастник в разкопките. Информация за тях е изнесена и на среща на археолоите от Югоизточна България.
В третия гроб са открити също и ойнохое, железен пръстен, стъклени съдове и монети. Именно монетите са най-ценните открития от разкопките, като общия им брой е 26, всички бронзови. Те са датирани между 335 и 378 година. Най много са монетите на императорите Констанций II и Валент. Спасителните разкопки на Оструша са продължили 3 дни.
Откритите късноантични гробове са датирани от втората половина на 4-ти век, след Христа. Късноантичният некропол, според Миглена Първин, се е появил след насипването на Оструша, като логично продължение на могилата, която хората от близкото селище са свързвали с погребални практики на техните предци.
Откритите през есента три гроба до могилата Оструша са вторите поред, след като през 1992 година, при започване проучването на могилата, са открити други три гроба.
Находките от спасителните разкопки са обект на изследване, в това число и от труполози. След това те ще бъдат предадени на Историческия музей в Казанлък.

Само след седмица предстоят нови вълнуващи ангажименти за  казанлъшките археолози, които  ще започнат спасителни разкопки на други две могили, Хелвеция и Грифоните, които предстои да бъдат социализирани. Спасителните разкопки ще са в близост до защитните съоръжения на могилите, които ще се изграждат.