Три бежанки родили в старозагорската АГ клиника
Три бежанки родили в старозагорската АГ клиника / DarikNews.bg, архив

Три бежанки, две от които от Афганистан, са родили през последните два месеца в старозагорското родилно отделение, информира зам.-директора на МБАЛ-Университетска д-р Живко Желязков. По думите му в Спешното отделение или в болницата не са приемани или лекувани други бежанци.

На около 1500 родени деца в местното АГ-отделение средно за година, 30-40 са от малолетни момичета, коментира още д-р Желязков по повод започналата проверка в цялата страна от Агенцията за закрила на детето.

Очакваното пребазиране на родилното отделение от сегашната сграда в болницата няма да се случи поне до края на пролетта догодина заради липса на достатъчно средства. Крайно недостатъчни са парите-200 хиляди лева, отпуснати от ресорното министерство, обясни зам.-директора на областното лечебно заведение. „Отделението ще остане в старата си сграда до момента, в който не намерим необходимите поне 2 млн. лева. 50 хил. лева от отпуснатите средства от здравното министерство са изхарчени за изготвянето на проект за пребазиране, а с остатъка вероятно ще направим козметичен ремонт на сградата. Това решение обаче трябва да се вземе от Съвета на директорите".