Старозагорската опера представя отново „Травиата“
Старозагорската опера представя отново „Травиата“ / Държавна опера Стара Загора
Тази вечер в  стилната „синя“ постановка на  операта „Травиата“ от Джузепе Верди на Държавна опера-Стара Загора на обичаното и популярно вердиево заглавие, зрителите ще  видят солистите Десислава Стефанова, Николай Моцов, Костадин Якшев, Александър Марулев, Евгений Арабаджиев, Игнат Желев, Християна Христова, Иван Колев, Богомил Русенов.

Участват още хор, оркестър и балет на Държавна опера-Стара Загора. В ролята на Жорж Жермон ще видите Цутому Танака /Япония/. Той завършва Музикалното си образование в Осака- Магистърска степен. Бил е стипендиант на Министерството на културата на Япония във Виена.  Дебютира в "Сватбата на Фигаро“ . В неговият репертоар са роли от оперите "Cost fan tutte", "Pagliacci", "Falstaff",  „Травиата", "Риголето", "Евгений Онегин", "Мадам Бътерфлай", "Палячи", "Турандот" и др. Г-н Танака има много награди от престижни форуми между които-Награда за изящни изкуства в Осака, Награда- отличие на Министерството на културата на Япония за изпълнение си в " Риголето "и др. Г-н Танака е член на борда на операта в Канзай и член на Шубертовото общество в Япония.
Диригент на спектакъла е Шунго Морияма /Япония/. Режисьор-постановчик е Франк-Бернд Готшалк, художник – Борис Стойнов, хореограф –Андреас Песлер.
 
 „Травиата“ е била една от първите опери, изнесени от Оперната дружба в България. Премиерата се е състояла през 1910 година под диригентството на Тодор Хаджиев. Режисьор е бил К.И. Михайлов- Стоян.
 
Първото представление на операта „Травиата“ в Стара Загора е било на 30 юни 1928 година с диригент Александър Георгиев, режисьор Димитър Христов, художник Г. Карл. Следват премиери през 1944 г. и 1946 и 1953 с диригент Ромео Райчев, през 1974 г. с диригент Веселин Ненов и режисьор Георги Петров, на 1 октомври 1987 г. е премиерата на „Травиата“ с диригент Божидар Бонев и режисьор Болеслав Янковски, на 2 април 1992 г. диригент-постановчик е Димитър Димитров, а режисьор – Евгения Раева, и последната досега - през 2000-та г.- с режисьор Нина Найденова и диригент Божидар Бонев.