Травиата отново на сцената на Държавна опера-Стара Загора
Травиата отново на сцената на Държавна опера-Стара Загора / Пресцентър Държавна опера-Стара Загора, архив

На 29 юли /сряда/ от 19,00 ч. На сцената на Държавна опера-Стара Загора ще видите отново „операта на оперите" ТРАВИАТА опера от Джузепе Верди под диригентстнвото на Амир Шифт и с прекрасните солисти Деси Стефанова, Борис Тасков, Иван Кабамитов, Нели Нечева, Ивайло Йовчев, Александър Марулев, Евгений Арабаджиев, Силвия Георгиева, Милен Денев, Евген Сурмиевич, Богомил Русенов и др. Режисьор е Франк-Бернд Готшалк, художник Борис Стойнов, хореографията е на Андреас Песлер. С Оркестър, хор и балет на Държавна опера-Стара Загора.

Верди се запознава с нашумелия роман на Александър Дюма -син „Дамата с камелиите" още през 1848 г., когато е отпечатан. Веднага у него се появява мисълта да напише опера върху този сюжет. А когато през 1852 г. композиторът вижда в Париж преработения в драма роман "Дамата с камелиите", той възлага на редовния си литературен сътрудник Франческо Мария Пиаве да напише либретото.

Естествено съдържанието на драмата е предадено в съкратен вид, променени са имената, дори и заглавието - Травиата/ Заблудената, Безпътната/.

Премиерата на операта се е състояла на 6 март 1853 г. във Венеция и е образец в историята на колосалните провали.Но като един мъдър човек Верди дори не търси причините за този провал. Той просто оставя на времето да се произнесе.

И времето отсъжда! Скоро операта „Травиата" става най-популярната опера на Верди. Камелиите се превръщат в най-модните цветя на епохата и остават такива чак до края на 19 век. Един букет от тях струвал 250 франка - внушителна за времето си сума. Постепенно славата на камелиите намаляла, но не и на операта.

„Травиата" се играе във всички театри по света и до днес, почти 160 години след създаването й.Прав е бил Дюма, който след като слуша Травиата казва: "След петдесет години никой не би си спомнил за моята "Дама с камелиите", но Верди я обезсмърти.

„Травиата" е била една от първите опери, изнесени от Оперната дружба в България. Премиерата се е състояла през 1910 година под диригентството на Тодор Хаджиев. Режисьор е бил К.И. Михайлов- Стоян.

Първото представление на операта „Травиата" в Стара Загора е било на 30 юни 1928 година с диригент Александър Георгиев, режисьор Димитър Христов, художник Г. Карл. Следват премиери през 1944 г. и 1946 и 1953 с диригент Ромео Райчев, през 1974 г. с диригент Веселин Ненов и режисьор Георги Петров, на 1 октомври 1987 г. е премиерата на Травиата с диригент Божидар Бонев и режисьор Болеслав Янковски, на 2 април 1992 г. диригент-постановчик е Димитър Димитров, а режисьор - Евгения Раева, през 2000-та г.- с режисьор Нина Найденова и диригент Божидар Бонев.

На 29 юли божествената музика на Вердиевата „ Травиата" ще изпълни залата на Държавна опера-Стара Загора. Тази истинска история за Любовта отново ще докосне сърцата ни , защото трябва да чувстваме и обичаме!