Топлофикация Казанлък оживява?
Топлофикация Казанлък оживява? / netinfo

До седмица отново ще заработи казанлъшкият ТЕЦ.
Това съобщи в града на розите собственикът му Николай Банев. След тежки преговори с доставчика на синьо гориво „Ситигаз" , с посредничеството на Община Казанлък, ще се обяви и цена за ползването на парното.


Според Банев, тя ще бъде най- ниската в страната, от порядъка на 91 лева за мегават час. Със старта на Топлофикация, ще бъде възобновена и възможността за централно отопление на Общината, 10 детски градини, 6 училища и казанлъшката болница ,която до момента се справяше с локално отопление и електроенергия. Реалният старт на централното топлоподаване ще е до седмица, а от четвъртък са започнали да текат и същинските проби за старта, след като близо година не работи казанлъшкия ТЕЦ. Причината е кражба на ел. табло и кабели. За справяне с извънредната ситуация се е наложила непланувана инвестиция от 100 хиляди лева ,по думите на Банев.


За предстоящия старт на практика на новия отоплителен сезон в Казанлък два пъти е редуциран и състава на местната Топлофикация, която отново заработва с персонал от общо 13 човека и нов ръководител- Райчо Кацаров.
Като обнадеждващ за бъдещето на „Топлофикация" собственикът й определя планиране изграждането на втори когенерационен блок с мощност от близо 5 мегавата. Инвестицията в него ще е за около 5 милиона евро. Вторият блок според предварителните разчети трябва да бъде завършен до края на тази година.
От началото на придобиването на собствеността върху местния ТЕЦ до момента , са инвестирани 11 милиона лева, изчисли собственикът.


За да не се трупат загуби на дружеството, освен сериозната оптимизация на състава и различните възможности за събирането на стари задължения, няма да работят и старите 3 турбинни мощности. Банев изчисли, че от според предварителните разчети , от продажбата на ток от когенерацията , ТЕЦ-ът ще получава около 317 хиляди лева месечно, от реално топлоподаване други 15 хиляди лева. Това, по думите му, гарантира стабилност на предприятието и възможност да се погасява стар воден заем, от който са дължими все още близо 1 милион лева.


Към момента над 800 хиляди лева са непогасените стари задължения на битовите абонати на Топлофикация-Казанлък. Банев обяви , че те ще се дължат, но без лихвите. Други 103 хиляди лева са неплатените сметки за парно на Общината.
На срещата в Казанлък собственикът на казанлъшкия ТЕЦ Николай Банев опроверга тезата на ДКВЕР, че казанлъшката Топлофикация на практика е във фалит.