Топ офталмолози от Пловдив и Стара Загора предават уменията си на млади колеги
Топ офталмолози от Пловдив и Стара Загора предават уменията си на млади колеги / организатори

Катедрата по очни болести в Медицински университет Пловдив стана част от национален проект за повишаване квалификацията на младите лекари. През уикенда специализанти по офталмология от Пловдив и Стара Загора се включиха в обучение, което се проведе в Аудиторния комплекс на МУ - Пловдив. Курсът е изцяло съобразен с изискванията за следдипломна квалификация на университета и се провежда под егидата на Българско дружество по офталмология - клон Южен, съобщи ръководителят на Катедрата по офталмология в МУ Пловдив - проф. д-р Мариета Конарева-Костянева. Целта му е съчетаване на теорията, изучавана в университета, с практическия опит на утвърдени практикуващи офталмолози.

Програмата на обучението обхвана широк спектър очни болести. Лектори бяха както преподаватели в университета, така и офталмолози, известни с богатия си опит в клиничната практика.
„Поканили сме колеги, които са достигнали върха в своята професионална област, защото споделените от тях случаи от практиката са много важни за бъдещите офталмолози", обясни проф. Конарева.

Сред тях бяха началникът на Очно отделение в МБАЛ Пловдив - д-р Гергана Попова, която запозна специализантите с ОСТ-диагностиката (т.нар. очен скенер). Практически умения в катаракталната хирургия и лазерната корекция споделиха д-р Димитър Тасков и д-р Георги Тасков, д-р Станимир Трошев от Стара Загора. Д-р Иван Нейчев от Стара Загора представи новостите в диагностиката и лечението на диабетната ретинопатия.
С помощта на симулационни очила младите лекари разбраха също как виждат техните пациенти, които имат катаракта, глаукома, диабетна ретинопатия, отлепване на ретината и пр.

Обучението е част от национален проект, в който участва Българското дружество по офталмология. Тази година то насочи усилията си в две посоки - към информиране на пациенти за най-често срещаните очни заболявания с кампанията „Право на зрение" и към повишаване на квалификацията на очните лекари.

През октомври - месецът, в който се чества Международния ден на зрението, стартираха обученията на специализантите по офталмология в цялата страна. Първото мина в София, сега се проведе и второто - в Пловдив, предстои и трето - във Варна. Всички курсове се организират със съдействието на Медицинските университети в съответните градове и техните катедри по очни болести. Заключението на проекта ще бъде през декември с тридневен уъркшоп в симулативна операционна. В нея младите лекари ще правят катарактални операции върху макети, наподобяващи човешкото око.