Теодосий Спасов с концерт в Стара Загора
Теодосий Спасов с концерт в Стара Загора / theodosiispassov.com

Големият български музикант Теодосий Спасов ще гостува тази седмица в старозагорския клуб Ил Мондо. Концертът е на 24-ти юни, неделя от 21:30ч. и е част от турнето на групата Теодосий Спасов Оркестра. Това е последният проект на Спасов, а идеята му е да събере млади български музиканти, които имат отношение към смесване на традиционна балканска музика с елементи от световната джаз, поп и етно музика.

Наричат Теодосий Спасов кавалджията на света. Познаваме го като виртуозен изпълнител, който може да изсвири стилно всяка народна мелодия. Още по-известен е със своите оригинални идеи, за осъществяването на които събира музиканти от различни жанрове. Той е първият, който започва да свири джаз на кавал, а смесването на фолклорната музика с елементи от джаза и класиката са в основата на почти всички авторски пиеси на Теодосий. Има издадени над 30 компактдиска със солови изпълнения и с различни музикални състави.

Няколко думи и за останалите ченове на Теодосий Спасов Оркестра. Мирослав Турийски (пиано), Александър Леков(бас) и Начо Господинов(барабани) са от Пловдив и са едни от най-активните млади музиканти, поддържащи джазовия клубен живот на града под тепетата. Често свирят като трио, но всеки един от тях участва в най-различни проекти реализирани в страната и чужбина.
Другият член на групата - китаристът Ангел Демирев е от Стара Загора и е най-младият от всички. Преди няколко седмици Ангел впечатли с уменията си великия американски джазов китарист Стенли Джордан гостувал наскоро в България.

Неравноделни български ритми с джаз рок звучене и разнообразни сола - това е малка част от това, което ви очаква в неделя, 24-ти юни - останалото вижте и чуйте сами.

* В статията са използвани материали от официалния сайт на Теодосий Спасов theodosiispassov.com