Теодосиев създава сърфисти на интелект. Те пак с медали
Теодосиев създава сърфисти на интелект. Те пак с медали / Kazanlak.com


С два бронзови медала се завърнаха от Световната супер олимпиада по физика възпитаниците на златния физик на България Теодосий Теодосиев. Супер олимпиадата се проведе в края на миналата година и началото на тази в Индонезия.


Носителите на двата бронзови медала са 17 годишната Катерина Найденова и 18 годишният Йордан Йорданов- възпитаници на казанлъшката Природо- математическа гимназия. И Катерина, и Йордан са лауреати на фондация „ Минко Балкански".
Освен тях, в Супер олимпиадата участва още един ученик на Теодосиев от ПМГ „Никола Обрешков"- единайсетокласникът Иван Порязов, останал без медал, но представил се на световно ниво и достойно защитил класата на школата, чийто възпитаник е.
Следващото предизвикателство за талантите на физиката е предстоящата през юни в Копенхаген международна олимпиада по физика .


И тримата ученика са част от 40 годишната вече Школа по физика на Теодосий Теодосиев, дала на България над 100 участника в световни олимпиади по физика, донесли на страна 13 златни медала. 8 от тези златни медалисти в годините са възпитаници на казанлъшкия преподавател по физика Теодосий Теодосиев. Между 2 или 3-ма от участниците в националните отбори по физика на международните олимпиади през последните 20 години са възпитаници на Теодосиев.


За 17 годишната Катерина Найденова участието в Супер олимпиадата в Индонезия е второ. Първото й бе през 2011 година, като за пътуването й тогава средствата бяха набирани от казанлъчани.
С постижението си от Индонезия на практика единайсетокласничката подобрява всички възможни национални рекорди за страната ни, превръщайки се на практика в момичето, спечелило най- много международни отличия в 40 годишната история на Школата по физика в Казанлък.
Медалът от Индонезия за Катерина е 8- ми поред и единственият бронзов. Останалите й отличия са златни и сребърни медали от различни международни състезания. До момента Катерина няма международно състезание без медал.
Катя е и едно от двете момичета, участвали за 40 години в националните отбори на България за международните олимпиади по физика. Другата участничка- Евгения Дайкова , записала в актива си учаситя в 3 международни олимпиади по физика е прподавател по физика в Софийския университет и майка на 3 деца.

Заради досегашните си постижения в областта на физиката, лауреатите на фондация „Минко Балкански" Катерина Найденова и Йордан Йорданов вече са приети за студенти във Франция. Кембридж обаче е най- вероятната дестинация, където ще спре догодина Йордан Йорданов. В същото учебно заведение в момента са други двама възпитаници на Школата по физика на Теодосиев на казанлъшката ПМГ Калин Лозанов и Александър Скляров. Двамата са първенци на випуските си по физика.

Световният форум на младите физици, проведен в Индонезия е известен с това, че в него участват най- добрите от най- добрите в света млади умове в областта на физиката. Задачите, които се подготвят за участващите в него носят на създателите си- изявени преподаватели от цял свят големи награди заради изискването те да провокират творчески решения и уникални подходи .
Според преподавателя по физика Теодосий Теодосиев, тайната на успеха на неговите възпитаници е в това, че по време на подготовката им той ги провокира като ги учи да търсят уникални и нестандартни технически решения на задачите.
Давам им задачи, които не са решавани никъде и от никой до момента, така развиват своята мисъл и интелект. Превръщам ги в сърфисти на интелект, каза за Дарик Теодосиев.
„Моите ученици са като сърфистите: винаги на гребена на вълната и малко отвъд това".
За заслужилия с труда и постиженията си държавен орден „Св.св. Кирил и Методий" първа степен български учител, постиженията на неговите ученици са резултат от постоянство, труд и талант.


Над 120 са възпитаниците на неговата Школа по физика от цялата страна, откъдето на практика излизат най- добрите умове на България в сферата на физиката и техническите науки за цял свят. Такъв е професор Петко Динев, който е бизнесмен на науката и се занимава с приложни експерименти в областта на физиката. Той е създател на телевизионни камери с най- висока разделителна способност, изкупувани от японската фирма Sony.
Друга гордост на казанлъшката школа е професор Иван Танев, който от години води професорски програми в САЩ и Канада. 12 са възпитаниците на Школата на Теодосиев, които се обучават в Мюнхенската политехника.
Сред новите надежди на заслужилия физик са и най- младите попълнения в 40 годишната му школа: Ангел Шерлетов, Константин Терзиев, Радостин Радостинов, Константин Терзиев. Всички те вече се подготвят за участие в световно състезание по физика в Люксембург.


Въпреки златните си постижения и безценния принос за българската и световна наука и след 40 години Школата по физика на Теодосиев на практика няма нормални условия, където да се обучават младите физици.
От 10 години за нуждите й се ползват класни стаи в неработещо училище, на практика без каквито и да е условия за нормална работа и експерименти.
Нужните пари за свестни условия все още са мираж.