Темелков
Темелков / netinfo
"Anima Animus", /Душа- дух/,  така е озаглавил изложбата си от художествени снимки, която показва в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък  фотографът Темелко Темелков. Откриването на  експозицията е на 13-и декември.

Изложбата, която предстои да видят посетителите е  поредица от черно-бели мъжки и женски силуети, авторски поглед към незримите пространства на човешкото „вътре“ – душата, която Аристотел определя,  като: „в известен смисъл - всичко съществуващо“. Затова и е и името на изложбата  Anima Animus: на латински - душа, дух.

Снимките са с необичайни форми, провокиращи нагледи за причудливи изрезки. Мъжът и жената в тях ту се събират, ту се отблъскват,  на път са да се слеят. Като сенки  от един  колкото невидим, толкова и осезаем свят. 

Темелко Темелков е български фотограф, роден през 1972 г. Започва да снима на 12 години. Известен е предимно с модните си  снимки за редица престижни списания,реклами и благотворителни кампании. Носител е на поредица награди за фотография. Режисьор е на филма “Опасни игри”. Познат е още и като автор в екипа, снимал музикалните  клипове на  певицата Белослава.

Темелков е оператор на филма “Малък - Голям”, както и на много рекламни спотове.В професионалните среди той е познат и с публичните си лекции по редицафотографски теми. Участвал е близо 20 изложби – собствени и общи, предимно в различни столични галерии и конгресни центрове. Първата му изява пред публика е в обща изложба през 2001-ва година.   

Anima Animus  е  показана  за пръв път в галерия Synthesis в София, преди  около година. В изложбата могат да се открият асоциации със света на  видния  философ и психолог – Карл Густав Юнг, според когото:„Този, който гледа нещата отвън, сънува, а този, който гледа вътре в нещата, се събужда“.

Фотосите, които ще бъдат показани в казанлъшкия музей на фотографията, са близо на 30 на брой. За откриването на 13-и декември тук се очаква да дойде и самият автор на Anima Animus, Темелко Темелков.Изложбата се открива в 17.30 часа и ще може да бъде видяна от публиката до началото на януари 2018 година.