ТЕЦ 2 с награда за екологичен принос
ТЕЦ 2 с награда за екологичен принос / netinfo

ТЕЦ „Марица Изток 2” получи годишна награда за енергетика в категорията „Сигурност за енергийните доставки”. Призът е за съществен принос при подобряването на екологичния статус в комплекс „Марица Изток” и бе връчен от министър Петър Димитров на официална церемония в края на седмицата.

През 2008 г. ТЕЦ 2 постигна съществен напредък по отношение на опазването на околната среда и цялостната реконструкция на съоръженията. Проектът за рехабилитация и модернизация на блокове от 1 до 6 и изграждане на сероочистващи инсталации за блокове 1 и 2, 3 и 4 върви към своя успешен завършек, след като на 13 октомври 2008 г. централата отбеляза пуска на СОИ за блокове 1 и 2 и на рехабилитирания блок 3, а до края на тази календарна година ще бъде въведен в експлоатация и блок 4. Двата рехабилитирани блока ще гарантират на националната енергийна система още 350 мегавата допълнителна мощност за този зимен сезон, а с приключването на целия проект, който включва още и модернизацията на блокове 5 и 6, общата инсталирана мощност ще достигне 1576 мегавата вместо 1450 преди началото на рехабилитацията.

Изграждането на сероочистваща инсталация за блокове 3 и 4 също има добър напредък и ще бъде пусната през пролетта на 2009 г.

В деня на връчването на наградите бе подписан договорът за изграждане на СОИ на блокове 5 и 6. Изпълнител на проекта е консорциумът „Идреко-Инсигма” /Италия-Китай/. С приключването на този проект ТЕЦ 2 ще разполага със сероочистващи инсталации на всички блокове, с което ще изпълни условията на комплексното разрешително и европейските изисквания за опазване на околната среда.

ТЕЦ „Марица Изток 2” отчита високи резултати и по отношение на производствената програма. Благодарение на оптимизацията на технологичния процес централата преизпълни рекордното производство от миналата година, въпреки че до средата на октомври работеше с 6 блока. Около 23 часа на 12 декември е достигнато нетното производство за 2007 г. от 6669182 мегаватчаса, а сутринта на 14 декември е надхвърлено и миналогодишното брутно производство от 7617 742 мегаватчаса, като до края на деня са произведени 7638710 мегаватчаса.