Театралната  одисея в Казанлък. Следва продължение ...
Театралната одисея в Казанлък. Следва продължение ... / Деляна Бобева, архив

Двама полицаи са връчили заповедта за прекратяване на правомощията на врид.директора на общинския театър в Казанлък Атанас Чопов. Това е станало по време на вчерашното турне на театралната трупа в Пирдоп.
Това оповестиха на пресконференция днес актьорите от театъра, присъствали на случката вчера след обед.


Вчера преди обед в читалищната сграда, където се помещава и общинския театър с полицай на гл. счетоводител на театъра бе връчена заповед за инвентаризация на имуществото. По това време е трябвало да се връчи и заповедта за освобождаване на Чопов като шеф на театъра.
След като не са го открили в Казанлък, полиция е намерила Чопов на турне в Пирдоп.
На пресконференция днес стана ясно, че Чопов е отказал да подпише заповедта , с мотива, че не това е мястото и времето. Заповедта му е връчена в присъствието на двама свидетели.
Това потресло колектива, заяви на брифинг днес в театъра Костадин Попов-синдикален лидер и член на трупата.


За пореден път бе потвърдено, че колективът на театъра няма да пусне новия директор Диана Рамналиева да влезе в сградата и че ако иска да го ръководи, трябва да го прави от друго място. .
Малко след пресконференцията Рамналиева успя да влезе в сградата, с помощта на полиция и членове на комисията по инвентаризация.


По -рано днес на пресконференция кметът на Казанлък Галина Стоянова заяви категорично, че няма решение за закриване на общинския театър. Тя определи всички опасения в тази посока като „измишльотини".
Бе обаче категорична ,че ще настоява за прозрачност в театъра и да „ се знае къде отиват 400 хиляди лева".
Кметът на Казанлък определи като „притеснителен" договора, сключен преди 5 години между врид. Директора на театъра Атанас Чопов и председателя на читалище „Искра-1860" Васил Самарски.
Съгласно този договор всички реквизити на театъра следва да се завеждат на НЧ „Искра - 1860".
Ще се окаже, че на практика театърът ни е гол, обобщи Стоянова, според която 70% от субсидията за него отивала за издръжка и 30% за други дейности.
На въпрос за искания наем от страна на НЧ „Искра -1860" от Общината, за да остане общинския театър в помещения , читалищна собственост, Стоянова заяви, че е склонна да определят наем, стига театъра да работи там нормално.
Обявилите на практика трета седмица гражданско неподчинение актьори, според кмета на Казанлък имат два избора:
Или да правят това, за което получават заплати, или да отидат на борсата, ако не им харесва.


Инвентаризация в общинския театър на Казанлък не е правена от неговото създаване преди десетина години , финансова ревизия от 8 години.
Помолена за коментар относно намерението на освободения вече театрален директор да обжалва проведения конкурс за избор на нов шеф на театъра, кметът на Казанлък каза: „ Всички конкурси по КТ са необжалваеми".
Самият Атанас Чопов е врид. Директор от 2006-та година, на база анекс към трудовия му договор за актьор в общинския театър.