Театрали-франкофони идват в Стара Загора
Театрали-франкофони идват в Стара Загора / netinfo
В навечерието на Цветница Стара Загора ще приюти талантливи деца от страната и света.Градът ни ще бъде домакин на 15-ия Международен Училищен Фестивал на Франкофонския театър.

Проявата стартира през 1993 година по инициатива на Асоциацията на преподавателите по френски език в България.

За втори път Стара Загора ще бъде домакин на фестивала, в който ще се представят 150 участници,сред които и театрална трупа от Македония.Жури от български и френски специалисти ще присъди златна,сребърна и бронзова маска на най-добрите спектакли, както и златна маска за най-добра женска и мъжка роля.

Трупата-лауреат от 15-ия Международен училищен фестивал на Франкофонския театър ще вземе участие в театралния фестивал в Истанбул ,който ще се проведе в средата на месец май.

На официалното откриване на Фестивала в Стара Загора ще присъстват посланиците на Франция и Германия у нас- Етиен дьо Понсен и Михаел Гайер,съобщи зам.директорът на Френския Културен Институт Жан-Мари Верже.

Жан-Мари Верже не скри своето удовлетворение,че с всяка изминала година броя на желаещите български ученици да изучават френски език,става все по-голям.

Сред организаторите на 15-ия Международен Училищен Фестивал на Франкофонския театър е и Община Стара Загора, а амбицията е фестивалът да се провежда ежегодно в нашия град.