Тази вечер „Травиата” на наша сцена
Тази вечер „Травиата” на наша сцена / Dariknews.bg, архив

Тази вечер от 19 часа на сцената на Държавна опера-Стара Загора ще имате възможност да видите Русалина Мочукова в ролята на Виолета Валери в "Травиата" от Джузепе Верди.

Виолета е жена, за която Любовта е едновременно дар, наказание и прошка, а историята в операта е една от най-великите любовни истории на всички времена. В постановката на режисьора Франк-Бернд Готшалк тя е разказана в стила на модерната класика и докосва дълбочините на сърцето с визия, музика и гласове.

Русалина Мочукова има магистратура по оперно пеене в Национална музикална академия "Панчо Владигеров". На 20-годишна възраст дебютира на сцената на Националната опера и балет с ролята на Церлина в операта "Дон Жуан" на Моцарт. Изявява се на сцените на театри в Германия, Испания, Швейцария, България, Франция, Aвстрия, Италия, Южна Корея и Япония.

През 2005 г. Русалина е избрана да специализира в световноизвестното оперно студио на Мирела Френи и Лучано Павароти в класа на Мирела Френи - Модена, Италия. През 2005-а печели стипендията "Николай Гяуров", дадена й специално от Мирела Френи. От 2010 г. е постоянен гост-преподавател в "Studio Clang Art" - Виена, Австрия, където води майсторски класове с американската пианистка Chanda VanDerhard. От 2011 г. е солист на Старозагорска опера.

Отзивите на музикалните критици и журналисти за нейните роли на сцената на Старозагорската опера винаги са блестящи. През 2013 г. проф.Юлиян Куюмджиев пише в сп."Музикални хоризонти" за постановката на операта „Турандот" от Джакомо Пучини- „Но открояващото постижение за мен беше Лиу на Русалина Мочукова-прецизно изработена роля във вокално отношение /забележителна бе арията от трето действие/ и детайлно премислена актьорски".


В ролята на Алфред Жермон е Михаил Михайлов-гост, а Жорж Жермон е талантливият Иван Кабамитов. Участват още Евгений Арабаджиев-гост, Александър Марулев, Михаела Берова, Емилия Джурова, Ивайло Йовчев, Игнат Желев, Евгений Сурмиевич, Богомил Русенов, Костадин Якшев.

Диригент - Маестро Георги Димитров.

Не пропускайте тази драматична история за Любовта - въпреки всичко и всички! Любовта, която е дар и наказание, но и светла материя, която винаги остава с нас - до края на целия ни един живот!

Премиерата на операта се е състояла на 6 март 1853 г. във Венеция. Първото представление на операта Травиата в Стара Загора е било на 30 юни 1928 г., следват премиери през 1944, 1946, 1953, 1974, 1987 и 1992 години.

Най-новата премиера на операта Травиата на старозагорска сцена е през април 2012 г. с режисьор-постановчик Франк-Бернд Готшалк, художник - Борис Стойнов, хореограф -Андреас Песлер, хормайстор- Младен Станев, концертмайстор - Паулина Колева