Таньо Брайков начело на РИК за референдума
Таньо Брайков начело на РИК за референдума / Областна администрация

Таньо Брайков, предложен от ГЕРБ, ще бъде председател на Районната избирателна комисия за област Стара Загора. 17-членната комисия ще бъде сформирана, за да проведе националния референдум.„Да се развива ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала" ще бъде въпросът на първия в демократичната история на страната референдум. Народното допитване е на 27 януари догодина.

Парламентарно представените политически сили проведоха консултация за състава на РИК-Стара Загора. Лидерът на ГЕРБ за региона Живко Тодоров предложи за председател на комисията юриста Таньо Брайков, от „Коалиция за България" поискаха секретарското място, като председателят на БСП за област Стара Загора Трифон Митев издигна кандидатурата на Зоя Цвяткова. Зам.-председателското място е за „Атака", номинацията е за юриста Десислава Кънева. Останалите са членове по квотите на партиите - ГЕРБ имат право на общо осем членове в комисията, БСП и ДПС по трима, а „Атака", „Синята коалиция" и НДСВ по един.

На консултативната среща днес не присъства представител на „Синята коалиция", поради което областният управител взе решение, подкрепено от присъстващите, да се изпрати писмо до „Синята коалиция", която да излъчи представител за член на РИК до 13.30 часа на 21 ноември. В случай, че не бъде определен такъв областният управител ще определи съгласно изискванията на Изборния кодекс.