Таксата за детска градина в Стара Загора става 50 лв.
Таксата за детска градина в Стара Загора става 50 лв. / DarikNews.bg, архив

Таксата за целодневна детска градина в Стара Загора да стане 50 лв. предвижда в проекта си за бюджет Общината. 55 лв. ще бъде таксата в седмичните градини. Ще бъде въведена и постоянна месечна такса от 15 лв., която родителите ще плащат задължително, дори детето им да не е посещавало забавачката, в която е записано, нито един ден.

„Увеличение на таксите в детските градини не правено от 1 март 2008 г. в Община Стара Загора. Дори да стане 50 лв. таксата в Община Ст. Загора ще остане пак една от най-ниските в страната", мотивира предложението си администрацията.

В момента таксата за целодневна градина е 40 лв., а за седмична - 45 лв. Досега в Стара Загора т. нар. постоянна такса нямаше.

Във Велико Търново таксата за ЦДГ е 57 лв., а за седмична - 70 лв., в Бургас - ЦДГ е 55 лв., а седмичната - 62. Постоянната такса в морския град е 18 лв., дадоха пример от общината.

Досега родителите в Стара Загора дължаха пари на края на месеца само според броя на дните, в които детето е посещавало градината. „ Ако предложението бъде гласувано от Общинския съвет, месечни такси в размер на 50 и 55 лева вече ще включват постоянната такса с размер 15 лева.

Тя няма да се влияе от посещаемостта на детето. Останалата такса в размер от 35 или 40 лв. е диференцирана и се влияе от посещаемостта на детето в детската градина", обясниха от Общината.

Причината тази такса да бъде въведена е, че от 4190 записани през миналата година в старозагорските забавачки деца, реално градина са посещавали 2335 деца, което е 55.73 на сто .

„Има обаче разходи, които са постоянни, заплати, отопление и т. н., което налага въвеждането на една постоянна такса, която родителите заплащат независимо от посещаемостта на детето в детското заведение", мотивира се администрацията.