Такса смет оцеля
Такса смет оцеля / DarikNews.bg

Близо три часа бурни дебати в зала и две почивки, едно гласуване и едно прегласуване, не успяха да съберат необходимите 26 гласа, които да подкрепят предложението на общинска администрация за увеличаване на такса смет за гражданите.

На последното за годината си заседание Общинският съвет трябваше да разгледа предложението на кмета Живко Тодоров за увеличаване на таксата за битови отпадъци и план-сметка за необходимите средства за извършване на дейностите по чистотата за 2013г. Увеличението от 1,2 на 1,5 промила се налага заради дължимите от община Стара Загора близо 900 хил. лева отчисления към МОСВ през следващата година. Средствата са дължими докато не се построи Регионално депо за битови отпадъци през 2015 година. „За първи път не се предвижда увеличение на сумата за концесионера по почистването, но тези пари трябва да бъдат събрани. Те няма да бъдат загубени за община Стара Загора, а ще се вложат в изграждането на рециклираща инсталация", обясни мотивите си в зала кметът.

Опозицията призова общинска администрация да намери други начини, чрез които да събере необходимите пари. Категорично против увеличението на таксата бяха групата на БСП и коалиция, Съюз Стара Загора и ВМРО-БНД. Гражданите нямат вина за забавянето на проекта за депото, коментира Кристиан Петков. Документацията по обявяването на изпълнител е готова, но няма как да стартира докато има обжалване на приетите ПУП-ове, обясни Живко Тодоров. Ръководителят на групата на ГЕРБ Пламен Йорданов припомни, че глобите, които плащаме сега са благодарение на бездействието на предишните администрации в изминалите седем-осем години. По думите му, тези стратегически решения, които са гласувани в миналото, днес дават негативни резултати.

Точката не успя да събере необходимите 26 гласа „за" и се наложи прегласуване заради оспорване на резултатите. След прегласуване електронното табло показа, че 25 души подкрепят предложението, 13 са против, а двама се въздържаха. Финансистът на общината Цанка Ганева изказа съмнение, че по време на вота е настъпило объркване сред общинските заседатели." Това предложение се състои от две части-план-сметка и увеличение. Гласуването анблок ги обърка, но резултатът означава една детска градина по-малко, по-малко реконструирани улици или ремонт на училища. Ние няма откъде да покрием тези средства освен от собствените си приходи".

Предложението за повторно прегласуване предизвика още дебати в зала, поискана беше още една почивка и събиране на председателски съвет.

„Вие продължавате да прилагате системата „гласуване до дупка", характерна за тоталитарния режим. Гласуването, което мина е законно и то доказа, че много от колегите в зала имат сърца и глави", коментира Кристиан Петков от ВМРО-БНД. Колегата му от РЗС Станимир Стойчев обаче обясни, че заради дългата почивка и по-ранното влизане в зала, не е успял да гласува. Това изказване доведе след себе си призива на Петков към опозицията да напусне заседанието, ако се пристъпи към поредно прегласуване. „ГЕРБ го налага с апаратни и непочтени методи.Абсолютно недопустимо е да се прави цирк в Общинския съвет".

След 30-минутната почивка заседателите продължиха да работят по дневния ред и не се стигна до трето прегласуване в зала. Очаква се до края на годината да се проведе извънредна сесия, на която отново да се разгледа предложението за увеличаване такса смет за старозагорци и да се приеме новата план-сметка за извършване на дейностите по чистотата за 2013 година.