Създават регионален център на БАН в Казанлък
Създават регионален център на БАН в Казанлък / netinfo



В община Казанлък ще бъде създаден 16-тия Регионален академичен център на БАН. Меморандумът за това сътрудничество между Община Казанлък и БАН ще бъде подписан официално по време на тържествената сесия, посветена на Празника на Казанлък, на 5-ти юни . За целта в града на розите пристига лично председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров.
С подписването на Меморандума, Казанлък ще стане част от Националната мрежа на БАН с регионални центрове. Решение за това вече взе местният парламент на града.


Целта на регионалния център в Казанлък е да информира техническата общност в града и района и интересуващите се граждани за научни достижения , научни изследвания и резултати, имащи отношение към развитието на съответните региони , като по този начин се превърне в своеобразен бизнес инкубатор и технологичен парк за трансфер на технологии. Независимо от факта, че Казанлък не е областен град, в него има 3 научни института и сериозна индустрия, която изисква още сериозен научен и технологичен капацитет.
Другата цел на регионалния център към БАН, е да направи по -ефективно сътрудничеството между наука, индустрия и духовно развитие на района.
В момента Казанлък е в процедура на създавана на филиал на ВУЗ в града, който ще заработи от 2017 година.


Регионални академични центрове на БАН вече има създадени в София, Пловдив, Стара Загора, Русе, Бургас, Сливен, Плевен, Търново и др. Меморандуми за сътрудничество с БАН са подписали и Общините в Гюргево, Драма, Серес, както и Университетът в НИШ и Тракийския университет в Одрин.