Съветници спориха за актуализирания устав на онкологичния център
Съветници спориха за актуализирания устав на онкологичния център / община Стара Загора

Актуализацията на устава на Комплексния онкологичен център в Стара Загора стана причина за множество дебати по време на днешното заседание на Общинския съвет.

Промяната в устава се наложи заради направената от общината апортна вноска, с която бе увеличен капитала на дружеството както и заради разширяване на дейността му с клинични изпитания на лекарствени продукти. Съгласно Търговския закон, ако съдружник прави непарична вноска, дружественият договор, съответно уставът, трябва да съдържа името на вносителя, пълно описание на непаричната вноска, паричната й оценка и основанието на правата му.

Не устав, а учредителен акт трябва да се нарича документът, предложиха в зала от БСП. След редица коментари и юридически обяснения точката не бе приета, тъй като се изискваше квалифицирано мнозинство, а „за" предложението гласуваха 28, 10 се въздържаха от мнение, а трима се обявиха против.

След поисканата от БСП 10-минутна почивка и обсъждания по групи заседателите, които гласуваха въздържал се поискаха техния вот да се счита за положителен. Ако не бъде приет устава съществува голяма вероятност онкологичния център да спре да функционира, аргументираха се те.

Няма да се променя транспортната схема в общината, стана ясно още на юнското заседание на Общинския съвет. Предложението предизвика недоволство сред гражданите и това стана причина точката да бъде оттеглена от дневния ред на днешната сесия. Старата схема ще важи до избор на превозваческа фирма след обявяване на обществена поръчка.

Доскорошният председател на социалистите Илия Златев е депозирал заявление за напускане на групата на БСП и ще бъде независим съветник, а след уведомление официалният председател на червените заседатели е Борис Боричев, информира председателят на Общинския съвет Емил Христов.