ВМРО
ВМРО / DarikNews.bg
ВАС остави в сила решение на Административен съд- Стара Загора, с което отмени по жалба на „ВМРО - БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ“ решение от 15 януари 2020 година на Общинска избирателна комисия-Казанлък за отхвърляне на предсрочно прекратяване на пълномощията на Кенан Шакир Саид като кмет на село Копринка.

Преписката на Общинска избирателна комисия – Казанлък за ново произнасяне, съобразно дадените указания по тълкуването и прилагането на материалния закон, се връща.

От доказателствата по делото се установява, че към датата на полагане на клетва кметът е имал регистрация на фирма като ЕТ. Саид е подал заявление-декларация пред Търговския регистър за заличаване след едномесечния срок от обявяване на избора му за кмет. Това станало в началото на януари 2020 година, като до този момент Саид не е уведомил писмено ОИК и председателя на Общинския съвет в Казанлък.

„Без правно значение е обстоятелството дали лицето извършва реално търговска дейност. Затова са налице предпоставките на чл. 42, ал.1 , т.5 от ЗМСМА за предсрочно прекратяване пълномощията на кмета“, е записано в мотивите на съда.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

В края на януари миналата година, жалба до Административния съд в Стара Загора внесоха ВМРО-БНД. Тя бе срещу решение на Общинската избирателна комисия в Казанлък за избор на кмета на село Копринка. Те сигнализираха, че избраният от ДПС кмет Кенан Шакир Саид все още не е прекратил участието си в търговско дружество.

„Кметът не е подал в срок заявление за напускане от своята фирма, а тя продължава да действа и след встъпването му в длъжност. Затова е сезирана ОИК, която според ЗМСМА трябва да вземе решение за отстраняването на Саид и да премине към нови избори. С гласовете на ГЕРБ и ДПС обаче, ОИК взема странното противозаконно според нас решение, да не го отстрани с аргументи, които не са отразени в протокола”, поясни тогава депутатът от ВМРО-БНД Александър Сиди.