Съдът отмени лимитите за финансиране на болниците
Съдът отмени лимитите за финансиране на болниците / Sofia Photo Agency, архив

Падат финансовите ограничения на болниците, заложени в новата методика за тяхното финансиране.

Върховният административен съд е отменил лимитите в здравеопазването, което значи, че на болниците вече ще се плаща всичко, изразходвано от тях, а не само предварително планираното.

Това съобщи пред Дарик д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването, който заедно със Сдружението на частните болници, внесе жалба в съда срещу новата методика, която фиксира болничните бюджети.

Кацаров уточни, че съдът е решил да спре ограниченията за лечебните заведения, докато не се произнесе окончателно по жалбата, което се очаква да се случи през 2016 г.

В следващите седем дни обаче решението може да бъде обжалвано от Министерския съвет.

"Спира се изпълнението, докато съдът не се произнесе окончателно по жалбата. А заседанието е насрочено за 2016-та. Тоест до 2016 г. в тази си част тази методика няма да действа", обясни д-р Стойчо Кацаров.

"Край на лимитите. Всичко се плаща. Каквото се отчете, се плаща с уговорката, че все пак имат възможност да го обжалват пред петчленен състав. Съдът казва, че така не може. Бавно е съдопроизводството, но има процесуална възможност да поискаш това, което си оспорил, действието му да бъде спряно, докато не се произнесе, защото има немаловажни последици за пациенти, за болниците. Съдът е възприел изцяло мотивите и затова ги спира. Органът, който може да обжалва, е Министерски съвет", допълни д-р Кацаров.