Съботно матине с маестро Димитър Димитров
Съботно матине с маестро Димитър Димитров / Държавна опера - Стара Загора

В 11:00 часа в Държавна опера Стара Загора ще бъде представен Маестро Димитър Димитров - диригент, дългогодишен директор, главен художествен ръководител и главен диригент на операта. Автор и модератор на матинето е д-р Емилия Жунич , гл.ас. в Институт за изследване на изкуствата при БАН. В програмата участват солистите на Операта Александър Марулев, Милко Михайлов, Ивайло Йовчев, Борис Тасков, Яница Нешева, съпровод на пиано Светлана Денева.

Маестро Димитров беше вътрешният човек в операта, истинският чувствителен човек, нейното сърце и душа. За него операта бе размисъл, върху това как емоцията влияе върху облика на света и може да го промени. Почиташе музиката като най-непосредственото и спонтанно изкуство, изкуство на откровеното взаимодействие между логика и копнеж, дух и тяло. Неговият живот бе музиката като преживяване, като живот в живота, богатство, за което не ще се намери човек да му го отнеме. До съвършенство владееше сценичната философия, философия през чувството, своеобразен архив на човешката емоционалност и себепознаване.

Стореното от Димитър Димитров е епоха в развитието на националния ни музикален театър. С изкуството и с цялото си присъствие остави знак, своеобразна емблема по която днес могат да се разчетат загадки, които градят музикалната ни националната култура.